Tőzsde – Pár pontos elmozdulásokkal nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Pár pontos elmozdulásokkal, enyhe mínuszokban nyithatnak hétfőn a nyugat-európai tőzsdék, a befektetők keresik az irányt a sorjázó makroadatok és vállalati beszámolók rengetegében.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 3 ponttal, a frankfurti DAX-40 index 7 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 11 ponttal eshet a nyitásban.
Az utóbbi hetekben a gyorsjelentések, valamint a nagy gazdaságok munkaerőpiaci mutatói és az inflációs, a jegybankok monetáris politikájára jelentős hatást gyakorló adatok határozták meg a globális piacokon a kereskedést.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt emelkedtek az indexek, miután az októberi kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok a vártnál jobbnak bizonyultak, de az új lakások ára havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek. Japán gazdasága a harmadik negyedévben a vártnál is nagyobb mértékben, évesítve 3 százalékkal csökkent.
A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,34 százalékos pluszban, 656,22 ponton állt közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor. Tokió 0,56 százalékos, Sydney 0,36 százalékos. Szöul pedig 1,10 százalékos pluszban zárt. A még nyitva tartó tőzsdék közül Hongkong 0,06 százalékos pluszban, míg Sanghaj 0,23 százalékos, Sencsen pedig 0,49 százalékos mínuszban állt.

Az új globális klímaegyezmény, amelyben konkrétan szerepel, hogy a szén használatát az energiatermelésben csökkenteni kell, megnyirbálta a bányaipari vállalatok árfolyamát a hétfői kereskedésben. Az a tény azonban, hogy a nyersanyagok kínálata szűkös, fékezte az árfolyamok esését a szektorban, amely hatalmas nyereségeket könyvelhetett el idén.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken azokra a várakozásokra, hogy a gyengülő kereslet közepette emelkednek a tartalékok.
A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,05 százalékos mínuszban, 81,31 dolláron, míg a WTI 1,02 százalékos veszteségben, 78,88 dolláron forgott nyolc óra körül.
Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,32 százalékkal, 1858,16 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,47 százalékkal, 1859,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.
Pénteken jórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. Frankfurt 0,07 százalékos, Párizs 0,45 százalékos, Milánó pedig 0,36 százalékos pluszban, míg London 0,49 százalékos, Madrid pedig 0,13 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,29 százalékkal nőtt. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,28 százalékkal emelkedett.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,50 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,72 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,00 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek pár pontos elmozdulásokkal vegyes nyitást valószínűsítenek a hétfői nyitásra.(MTI)

Scroll To Top