Tőzsde – Növekvő forgalom mellett, kissé emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 79,45 ponttal 0,41 százalékkal nőtt a héten, 19 262,77 ponton zárt pénteken.

A BÉT részvénypiaci forgalma 54,214 milliárd forintot tett ki, mintegy 10 százalékkal nőtt az előző hetihez képest. A forgalom közel felét az OTP adta, a papír forgalma 24,929 milliárd forintot tett ki.
Hétfőn alacsony fogalom volt a budapesti piacon, és mivel a brit mellett az amerikai piacok is zárva tartottak, “ingerszegény”, de szolidan bizakodó hangulatú volt a nap.
Kedden kedvező hangulatban zajlott a kereskedés, az OTP csaknem kétéves csúcsán zárt annak köszönhetően, hogy jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése.
A magyar tőzsde szerdán is szembe ment az európai trenddel, záráskor csak minimális csökkenést mutatott. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének bejelentése ellenére a forint gyengülni kezdett.
Csütörtökön – az OTP esését leszámítva – a magyar piac összhangban volt a régiós tőzsdékkel, amelyek szintén nulla és fél százalék közötti mínuszban voltak.
Pénteken az OTP papírjaival hasonló történt, mint múlt év novemberében a Richter részvényekkel: az MSCI indexben csökkent a bankpapír súlya, és ezért eladási nyomás alá került. Bár a magyar tőzsdére nem hatott, a DAX indexet felhúzta az amerikai beszerzési menedzser-index délutáni jó adata.
A vezető részvények közül az OTP árfolyama 4,39 százalékkal, 4900 forintra csökkent a héten.
A Magyar Telekom papírjainak értéke nem változott, 362 forinton zárt.
A Mol árfolyama 0,97 százalékkal emelkedett, pénteken 16 640 forinton fejezte be a kereskedést.
Az Egis árfolyama jelentősen, 2,52 százalékkal, 505 forinttal emelkedett, 20 545 forinton zárt.
A másik gyógyszeripari papír, a Richter 0,92 százalékkal, 330 forinttal esett, 35 570 forinton fejezte be a heti kereskedést.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX értéke 1,51 százalékkal 1026,29 pontra emelkedett az elmúlt héten.(MTI)

Scroll To Top