Kovács Zoltán: készül a társadalmi felzárkózási stratégia frissített változata

Elkezdődött a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia új, frissített változatának előkészítése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Berlinben.

Kovács Zoltán a Német Történeti Múzeum és a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin, CHB) roma témájú filmeket felvonultató retrospektív sorozatának megnyitóján mondott beszédében kiemelte: a magyar kormány a 2011-es uniós elnökség idején sikerrel emelte az európai politika szintjére a roma felzárkózási stratégia ügyét, két év elteltével pedig hozzálátott a nemzeti szintű stratégia végrehajtásának felülvizsgálatához.
A munka az év végéig lezárul, és elkészül a stratégia „2.0 verziója” – mondta az államtitkár a CHB Cineromani nevű audiovizuális fesztivál retrospektív sorozatának első estéjén. A rendezvényen mintegy százan vettek részt, többségükben németek.
Kovács Zoltán kifejtette: a magyar kezdeményezésre valamennyi EU-tagállamban kidolgozott roma felzárkózási programok első két éve megmutatta, hogy országonként, régiónként, de akár még falvanként is különböző megközelítésekkel és megoldásokkal kell előmozdítani a roma társadalmi felzárkózás ügyét.
Hozzátette: sok közös elem is van, mint például a roma identitással kapcsolatos figyelem és tudatosság erősítése. Lehetőséget kell teremteni hogy a romák „magukra nézzenek, beszéljenek magukról, és megformálják ezeket a képeket és gondolatokat”. Ehhez nyit teret a magyar és német támogatással megszervezett Cineromani – mondta Kovács Zoltán.
Hangsúlyozta: a magyar kormány hálás, amiért a német kormányban partnerre talált a roma felzárkózás ügyében, és elkötelezett az uniós elnökség idején megkezdett út folytatása mellett. A német kormány értékeli a magyar kormány elkötelezettségét, ezt mutatja, hogy a német államfő a napokban magas állami kitüntetéssel ismerte el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének munkáját – tette hozzá az államtitkár.
A Cineromani keretében tucatnyi európai roma művész mutatkozik be Berlinben. A projekt fő támogatója az Emmi és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a német szövetségi kulturális alap (Kulturstiftung des Bundes) és az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó német állami szervezet (Bundeszentrale für politische Bildung).
A Német Történeti Múzeum filmszínházában, a Zeughauskinóban június 22-ig tartó sorozaton a „filmkánon” fontos roma vonatkozású alkotásait mutatják be, és olyan kortárs műveket, amelyek reflektálnak ezekre az alkotásokra – mondta a megnyitón Pócsik Andrea filmtörténész, médiakutató, a sorozat egyik kurátora, aki Sami Mustafa koszovói filmessel együtt állította össze a programot. Az első estén Moholy-Nagy László Nagyvárosi cigányok című, 1932-ben készült rövidfilmjét, és Tony Gatlif 2010-es Korkoro/Liberté (Szabadság) című alkotását vetítették. (MTI)

Scroll To Top