Tőzsde – Lendületes indexemelkedés New Yorkban

Pozitív kezdés után erőteljes emelkedésnek indultak az árfolyamindexek csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

A Wall Street indexei fél százalékos pozitív kezdés után a kereskedés vége előtt bő két órával egy százalékot meghaladó nyereséget mutattak, a főként fejlett technológiai cégek papírjait forgalmazó Nasdaq piac Composite indexe pedig egy százalékos pluszban kezdésből 1,7 százalékos nyereségbe emelkedett.
Az árfolyamok alakulását szerdán elsősorban a folyamatban lévő első negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezon legfrissebb publikációi befolyásolták. A beszámolóját már közzétett cégeknek a nyolcvan százaléka jelentett várakozáson felüli eredményt.
A bizakodó befektetői hangulathoz hozzájárultak a nap folyamán közzétett makrogazdasági adatok is. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók heti száma a vártnál jóval nagyobb mértékben közel ötven éves mélypontra csökkent. A tartós fogyasztási cikkek megrendelése pedig márciusban a várt 1,6 százalék helyett 2,6 százalékkal nőtt.
A Facebook minden elemzői várakozást felülmúló eredménye közel tíz százalékkal emelte meg részvénye árfolyamát, ami nagyban hozzájárult a technológiai ágazat részvényeinek az erősödéséhez is.

Szintén várakozásokat felülmúló eredményének köszönhette az Advanced Micro Devices processzor gyártó vállalat is részvényének tizenkét százalékos erősödését.
A Chipotle gyorsétterem lánc részvénye 24 százalékkal erősödött kedvező negyedéves eredménye ismeretében.
Az olaj ára részben emelkedett, részben a már elért magas szinten stagnált csütörtökön. Az elmúlt négy hét folyamán az olajár ugyanis már tizenöt százalékkal emelkedett. A Brent nyersolaj árának csütörtök emelkedése az Irán elleni amerikai szankciók megújításának a veszélyére vezethető vissza. Csökkent ugyanakkor Venezuela termelése is, az olaj iránti globális kereslet viszont továbbra is emelkedést mutat.
A Brent nyersolajat az amerikai kereskedés vége előtt mintegy két órával 0,65 százalékkal jegyezték magasabb áron hordónként 74,48 dolláron. A WTI ára viszont 68,05 dolláron változatlanul állt.
A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,43 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2109 dolláron, az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,36 százalékkal unciánként 1318,10 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top