Politico – Macron nem nem tudta rávenni Trumpot az iráni atomalku betartására

Emmanuel Macron francia államfő nem tudta rávenni Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött atomegyezményt – írta a Politico című amerkai lap csütörtöki számában.

A Politico beszámolt arról, hogy Macron előző nap a washingtoni Georgetown Egyetemen diákokkal tartott találkozója után újságíróknak beszélt az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásairól.
“Folyamatosan az volt a benyomásom, Donald Trump nem számol azzal, hogy megőrzi, vagy védelmébe veszi az Iránnal kötött egyezményt” – fogalmazott Emmanuel Macron az újságíróknak. “Tartja magát a kampányban tett ígéretéhez Ha ésszerűen elemzem, nem juthatok arra a következtetésre, hogy az elnök nem mondja fel a megállapodást” – idézte a francia államfőt az amerikai lap. Macron hozzátette: az atomalku felmondása “rövid távon működhet, de közép-, és hosszú távon rendkívül bajos”.

Az amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott tárgyalásain Macron említette egy Iránnal kötött “új megállapodás” lehetőségét, amely a jelenleg érvényben lévő egyezmény különböző szigorításokkal történő kiegészítését jelentette volna. Donald Trump is nyitottnak tűnt, bár nyíltan nem biztosította támogatásáról a francia politikus felvetését. A kedden tartott közös sajtóértekezleten Trump kifejtette, hogy lehetségesnek tartja egy “szélesebb körű megállapodás” megkötését Iránnal, de ennek – mint fogalmazott – “nagyon biztos alapokon kell nyugodnia”. Kifogásolta, hogy a megállapodás nem tesz semmit Irán befolyásának visszaszorítására a közel-keleti térségben.
Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által aláírt többhatalmi megállapodást megkötő európai államok politikusai a nyilvánosság előtt nem reagáltak a francia államfő javaslatára, de Macron egyik tanácsadója újságíróknak azt mondta, hogy amerikai látogatása előtt Macron konzultált mind az európai partnerekkel, mind Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Az amerikai elnök május 12-én hozza nyilvánosságra döntését az iráni atomalku ügyében, amelyet megvitat a pénteken Washingtonban tárgyaló Angela Merkel német kancellárral is. Trump álláspontját visszhangozva Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője csütörtökön egy interjúban leszögezte: hosszú távon Irán jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést a Közel-Keletre. A tábornok “rendkívül agresszívnak” nevezte Iránt, amely szerinte mindenütt terjeszteni igyekszik “a forradalmi retorikát”.
(MTI)

Scroll To Top