Tőzsde – Kisebb emelkedést, nulla körüli nyitást várnak az elemzők

Kisebb emelkedésre vagy nulla körüli nyitásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI által megkérdezett elemzők.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője elmondta: a nemzetközi hangulat optimista, az amerikai részvényindex, a Dow Jones a válság előtti, a 2007-es szinteket is meghaladó történelmi csúcsra emelkedett kedden. Emellett azonban a pesszimisták aránya a kisbefektetők körében csúcson van, ami az elemző szerint azt jelenti, hogy még van tér az emelkedésre.
A magyar piacot a devizahitelesek új mentőcsomagjáról szóló hírek befolyásolhatják. Elképzelhető, hogy ezekre a hírekre elsőre negatívan reagálnak a piaci szereplők, bár elképzelhető olyan megoldás, amelyből a bankok is jól jöhetnek ki – fogalmazott Gabler Gergely. Az elemző a szerdai kereskedés során összességében inkább emelkedésre számít a hazai tőzsdén a kedvező nemzetközi hangulat miatt, de a devizahiteles-program fogadtatását kétesélyesnek tartja.
Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája is úgy látja, kiváló a hangulat a világban, bár szerinte csak nulla körüli nyitás készül Európában, így a hazai tőzsdén is. A magyar piacon különösen feltűnő a forint tartós gyengesége, ami mögött nyilvánvalóan a Magyar Nemzeti Bank új vezetőségéről érkező hírek állnak – mondta.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 216,10 pontos, 1,16 százalékos emelkedéssel, 18 836,16 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt. A Mol 190 forinttal, 1,12 százalékkal 17 150 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 142 forinttal, 3,05 százalékkal 4803 forintra nőtt, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,46 százalékkal 405 forintra csökkent, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 150 forinttal, 0,43 százalékkal 34 350 forintra esett, a részvények forgalma 935,7 millió forintot ért el. (MTI)

Scroll To Top