Tőzsde – kedvező hangulat a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,19 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 19 236,02 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

A részvénypiac forgalma 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője az MTI-nek elmondta: a blue chipek, a vezető részvények esetében kedden is „folytatódott a jókedv, a jó hangulat” a magyar tőzsdén. A nyugati tőzsdék közül a német börzén is jó volt a hangulat, elsősorban a kedden napvilágot látott kedvező német makroadatok hatására emelkedtek a papírok, ez hatással volt a magyar piacra is. (A mannheimi ZEW gazdasági kutatóintézet kedden publikált adatai szerint a három hónap óta szakadatlanul javuló konjunktúramutató 2010 április óta a legmagasabbra, 48,2 pontra emelkedett februárban. Ez 16,7 ponttal nagyobb a januárinál. Az elemzők mindössze 35 pontot vártak.)
Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint az OTP papírjaira kedvező hatással volt az, hogy Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy interjúban jelezte: olyan egyezségre törekszenek a bankrendszerrel, amely a pénzintézeteket ösztönözni fogja hitelezési aktivitásuk növelésére.
Hozzátette: a Mol árfolyamának alakulását pedig az befolyásolta kedvezően, hogy a piacon elterjedt a hír, miszerint a horvát kormány az ország közelgő uniós csatlakozása kapcsán megváltoztatja az ottani privatizációs törvényt. Ennek kapcsán a horvát kormány elveszítené az INA-ban egyes kérdésekre vonatkozó vétójogát, ez és a további módosítások pedig azt hozhatják, hogy a horvát kormány és a Mol menedzsmentje között javulhat a viszony.
Gabler Gergely elmondta azt is, hogy az európai piacok kedvező hangulatával párhuzamosan, annak megfelelően emelkedett a magyar tőzsde indexe is.
A Mol 185 forinttal, 1,05 százalékkal 17 770 forintra erősödött, 740,2 millió forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 43 forinttal, 0,88 százalékkal 4920 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,02 százalékkal 389 forintra csökkent, forgalma 697,7 millió forint volt.
A Richter papírok árfolyama 750 forinttal, 2,17 százalékkal 35 350 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama nem változott 19 300 forintot ért, forgalma 165,1 millió forint volt.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1017,10 ponton zárt kedden, ez 10,38 pontos, 1,01 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva. (MTI)

Scroll To Top