Obama kompromisszumra szólította fel a büdzsé ügyében a republikánusokat

Barack Obama amerikai elnök kompromisszumra szólította fel a kongresszusi republikánusokat annak érdekében, hogy el lehessen kerülni „egy újabb, Washingtonban gyártott válságot”, vagyis azt, hogy megállapodás híján március 1-jén 85 milliárd dollárra rúgó, automatikus költségvetési megszigorítások lépjenek életbe.

A büdzsé tételeinek automatikus, a fűnyíróelv alapján történő csökkentéséről – ösztönző céllal – 2011-ben állapodott meg a két párt, miután a szelektív deficitcsökkentésről folytatott egyezkedésük zsákutcába jutott.
Az elnök a Fehér Házban elmondott keddi beszédében megismételte a rövid távú megállapodás megkötésére vonatkozó ajánlatát, amely további időt biztosíthatna az államháztartási hiány kevésbé fájdalmas csökkentésére. Obama hangsúlyozta: a deficitcsökkentésnek mindenképpen egyszerre kell magában foglalnia az adóbevételek növelését és a kormánykiadások kisebb csökkentését. A republikánusok korábban jelezték, hogy adóemelésbe nem hajlandók belemenni.
Obama figyelmeztetett rá, hogy az automatikus megszorítások állások elvesztéséhez és a fegyveres erők készültségi szintjének csökkenéséhez vezetnek. Közgazdászok attól tartanak, hogy hatályba lépésük esetén a takarékossági intézkedések veszélybe sodorhatják a még mindig lassú gazdasági növekedést.
„A visszavágások nem intelligensek, nem igazságosak, és ártani fognak a gazdaságnak” – hangoztatta Obama, aki egyúttal hozzátette, hogy az ajtaja nyitva áll a megegyezés előtt.
A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1 200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A potenciálisan alig két hét múlva életbe lépő költségcsökkentés terhének felét a Pentagon lesz kénytelen elviselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el.
A héten egyébként a kongresszus mindkét házának munkája szünetel. (MTI)

Scroll To Top