Tőzsde – Jókedv uralkodott a héten a magyar piacon

A vezető részvények többsége erősödött az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), amelynek részvényindexe, a BUX 224,84 ponttal, 1,24 százalékkal emelkedett, 18 423,68 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 25,2 milliárd forint volt a héten, míg az előző héten 29,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.
Hétfőn a magyar piac nagyon gyenge forgalom mellett enyhén alulteljesítő volt az európai börzékhez képest. A BUX-ot alapvetően az OTP árfolyamának csökkenése húzta nagyobb mértékben lefelé. Szakértők szerint a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos kockázatok még mindig lefelé nyomják a bankpapír árfolyamát.
Kedden a BÉT már jobban követte a nemzetközi mozgásokat. A szíriai feszültség enyhülése megnyugtatta a piacokat, és jelentős emelkedést hozott a tőzsdéken, a BUX is egyszázalékos erősödéssel zárt.
Szerdán tovább javult a nemzetközi hangulat, és ez a magyar piacon is érződött, erősödő forgalom mellett 1,63 százalékkal emelkedett a BÉT részvényindexe. Aznap a Mol volt a piac sztárpapírja, az olajtársaság részvényei erős forgalomban 3,5 százalékkal drágultak arra hírre, hogy a Mol ajánlatot tett a Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott, Mol-részvényekre váltható kötvények egy részének megvásárlására, minimálisan 83 százalékos árfolyamon.
Csütörtökön kiderült, hogy a luxembourgi tőzsdén forgó Magnolia kötvényekre egy napig élő ajánlatra nem érkezett megfelelő árfolyamon felajánlás a kötvénytulajdonosok részéről, így a Mol nevében ajánlatot tevő Emona Investment Kft. végül nem vásárolt meg egyetlen kötvényt sem. A Mol árfolyamát előző nap a vételi ajánlat hírére dráguló kötvények hajtották fel, de miután a tranzakció nem jön létre, így ezt „kiárazták” a befektetők. A 2,4 százalékkal gyengülő Mol így csütörtökön lefelé húzta az indexet, amely fél százalékos csökkenéssel zárt.
Pénteken mérsékelten emelkedett a BUX, a vezető papírok közül egyedül az Egis drágult az átlagnál jobban arra a bejelentésre, hogy a gyógyszergyártó biohasonló termékének forgalmazását jóváhagyta az Európai Bizottság.
A piacok jövő heti hangulatát elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülése befolyásolhatja. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a Fed bejelenti a gazdaságösztönző célú eszközvásárlások jelenleg havi 85 milliárd dolláros összegének a csökkentését. Az elemzők átlagosan 10-15 milliárdos mérséklést várnak.
A vezető részvények közül az OTP a héten 2,17 százalékkal drágult, 4331 forinton zárta a hetet.
A Mol árfolyama 1,3 százalékkal 16400 forintra emelkedett.
A Magyar Telekom részvények ára 1,27 százalékkal 319 forintra nőtt.
A Richter heti záróára 3705 forint lett, ez 1,23 százalékkal több, mint az előző heti.
Az Egis 3,17 százalékos gyengüléssel, 20 600 forinton fejezte be a hetet.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,22 százalékkal, 12,32 ponttal 997,35 pontra esett.(MTI)

Scroll To Top