Német választások – Tartományi parlamenti választások kezdődtek Bajorországban

Tartományi törvényhozási választások kezdődtek vasárnap reggel Bajorországban.

A bajor tartományi gyűlés (Landtag) megválasztása az utolsó erőpróba a szeptember 22-ei országos parlamenti választás előtt.
Az örökös bajor kormánypártnak is nevezett Keresztényszociális Unió (CSU) az utolsó felmérések szerint a szavazatok 47-48 százalékára számíthat, és ezzel visszaszerezheti a 46 év után 2008-ban elveszített abszolút többséget. Az Angela Merkel vezette CDU bajor testvérpártja 2008-ban 43,4 százalékos eredményt ért el, amivel 92 mandátumot szerzett a 187 tagú müncheni Landtagban.
A CSU az utóbbi ötéves ciklusban a liberális FDP-vel kormányozta Bajorországot. A liberálisok 14 év után jutottak be ismét a tartományi parlamentbe. Vasárnap újból kieshetnek, de a törvényhozási képviseletet megtartására is van esélyük; az utolsó mérések szerint 3 és 5 százalék között állnak, a parlamenti bejutási küszöb 5 százalék.
Az ellenzéki oldalon a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 18-20 százalék közötti eredménnyel számolhat a közvélemény-kutatók szerint. Az SPD legutóbb 18,6 százalékot szerzett, ami történetének legrosszabb bajorországi eredménye.
A Zöldek 10 százalékon állnak, javíthatnak a 2008-as 9,4 százalékhoz képest. A Szabad Választók Szövetsége 8 százalékot szerezhet, gyengülhet a 2008-as 10,2 százalékhoz képest. Más párt várhatóan nem jut be a bajor Landtagba.
A 9,5 millió választópolgár este 18 óráig szavazhat. Az első eredménybecslések közvetlenül az urnázárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végrerdmény késő estére várható.(MTI)

Scroll To Top