Tőzsde heti összefoglaló: Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten csökkent az előző hetihez képest, a vezető részvények ára vegyesen változott, a BUX kissé esett.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 17,3 milliárd forint volt az előző heti 23,4 milliárd után.
A BUX 0,54 százalékkal esett egy hét alatt, pénteken 17 350,09 ponton zárt.
Hétfőn a magyar részvény- és forintpiac egyaránt alulteljesítő volt, egyik sem tudta kihasználni a kedvező nemzetközi hangulatot. A BUX stagnált és a papírok árfolyamai is minimálisan mozdultak el.
Kedden csaknem másfél százalékos erősödéssel, a BUX vezette az emelkedést Európában. A Mol közel 200 forintot erősödött, elsősorban az INA olajipari vállalattal kapcsolatos híreknek köszönhetően. A Mol ugyanis kedden felkérte a horvátországi cég ügyvezető bizottságát, hogy hívja össze az INA részvényeseinek rendkívüli közgyűlését. A Mol javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy támogassanak egy 260 millió euró (2 milliárd horvát kuna, 80 milliárd forint) értékű rendkívüli osztalék-kifizetést az eredménytartalék terhére.
Szerdán tovább csökkent a forgalom, nem voltak jelentős árfolyammozgások sem. A Magyar Telekom és a Mol minimálisan drágult, míg az OTP és a Richter kissé gyengült.
Csütörtökön a heti legalacsonyabb, 1,7 milliárd forint volt a forgalom a BÉT-en. A kisebb mértékű index-csökkenés oka az olaj árának esése volt. A vezető részvények árai minimálisan változtak.
Pénteken az alacsony olajárral magyarázták a szakértők a Mol nagymértékű, 420 forintos esését. A BUX 88 pontot esett. A magyar börze negatív hangulata nem volt jellemző Nyugat-Európára, ott semleges volt a péntek.
A héten a vezető részvények közül az OTP 0,53 százalékkal gyengült, pénteken 3966 forinton zárt az előző pénteki 3987 forint után.
A Mol 2,42 százalékkal esett a héten, pénteken 11 900 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 0,29 százalékkal gyengébb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 339 forintot ért.
A Richter 1,46 százalékos erősödést ért el a héten, pénteken 3835 forinton zárt.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,04 százalékkal gyengült a héten, 1468,72 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top