Tőzsde – Erős kezdés New Yorkban

Az árfolyammutatók emelkedésével indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi nagy, két és fél százalékos indexcsökkenés után.

A DJIA-30 index 0,88 százalékos, az S&P-500 index 0,75 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,51 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.
Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 3,5 százalékkal csökkent tavaly a most publikált 4,0 százalékos negyedik negyedévi éves növekedéssel együtt. A tavalyi csökkenéssel az amerikai gazdaság 11 éves folyamatos növekedésnek vetett véget. A tavalyi volt 74 éve, az 1946-os 11,6 százalékos esés óta az amerikai gazdaság leggyengébb teljesítménye. Az első negyedévben öt százalékkal csökkent, a másodikban pedig a gazdasági teljesítmény évesítve több mint harminc százalékkal zuhant, majd a harmadik negyedévben több mint harminc százalékos növekedéssel állt ismét talpra.
A tőzsdén kívüli forgalomban közel öt százalékos árfolyamveszteségben állt a GameStop részvénye a csütörtöki nyitás előtt. Immár az ötödik egymást követő kereskedési napja zajlik a részvény árfolyamának a feltornászása kisbefektetők felvásárlási rohamával. Az árfolyam egy hét alatt 780 százalékkal emelkedett. A felvásárlás egy közösségi portál ösztönzésére indult meg és számos, a részvény árfolyamának az esésére játszó nagy befektetési alapnak okozhat komoly veszteségeket, és akár egzisztenciális veszélybe is sodorhatja azokat.

Csökkent a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a Tesla részvényének az árfolyama annak ellenére is, hogy a cég első alkalommal zárt nyereséges évet, tavaly 721 millió dollár lett az adó utáni nyeresége. Az előző évben 862 millió dollár, 2018-ban pedig közel egymilliárd dollár veszteséget szenvedett el az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat. Egy részvényre jutó nyeresége 2,24 dollár lett tavaly, kevesebb az elemzők által várt 2,45 dollárnál.
Az olajár emelkedett csütörtökön, az amerikai piacok nyitásakor a Brent ára 0,83 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,99 dolláron, a WTI ára pedig 0,96 százalékkal 53,36 dollárra emelkedett.
A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index 0,08 százalékkal állt alacsonyabban 90,58 ponton. Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik erősebben 1,2125 dolláron. Az arany spot ára 0,88 százalékkal unciánként 1860,44 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top