Tőzsde – Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző három nap emelkedése után ismét indexemelkedéssel nyitottak kedden az amerikai értékpapírpiacok a geopolitikai feszültség enyhülésének köszönhetően.

A DJIA index 1,04 százalékos, az S&P-500 index 0,94 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,11 százalékos emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést.
Az indexek erősödése elsősorban a geopolitikai feszültség enyhüléséről érkező híreknek tulajdonítható. Oroszország védelmi miniszterhelyettese kijelentette, hogy Moszkva úgy döntött, csökkenti katonai tevékenységét Kijev közelében. A bejelentés egy nappal azután hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megismételte, országa kész tárgyalni a semleges státusz elfogadásáról az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként.
Az olaj ára az előző napi 7 százalékos csökkenés után további 6 százalékkal ment lejjebb kedden. Enyhültek ugyanis az olajpiac kockázati tényezői az orosz védelmi miniszterhelyettes bejelentésének köszönhetően, az alacsonyabb olajkeresletre vonatkozó várakozások viszont fokozódtak, miután a jelentések szerint a sanghaji zárlat akár napi 200 ezer hordóval is csökkentheti az olajkeresletet.
A WTI nyersolaj ára az amerikai piaci nyitáskor 99,93 dolláron állt 5,67 százalékos napi csökkenéssel, a Brent ára pedig 5,56 százalékkal csökkent 106,23 dollárra.

A dollárindex csökkent kedden, a pénzpiaci befektetők ugyanis úgy ítélték meg, hogy az elmúlt napokban „túlkalibrálták” várakozásaikat a Fed kamatemeléseivel és monetáris szigorításával szemben. Az amerikai piacok nyitásakor a hat legfontosabb nemzetközi fizetőeszköz árfolyamával szembeni dollárárfolyam alapján kalkulált dollárindex három hetes csúcsról 0,99 százalékkal 98,11 pontra csökkent.
Az arany spot ára unciánként 1897,87 dollár 1,32 százalékos csökkenés után.
Az eurót 1,23 százalékkal jegyzik erősebben 1,1130 dolláron.(MTI)

Scroll To Top