Tőzsde – Emelkedéssel nyithat Európa

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék szerdán, miután előző nap a vártnál erősebb inflációról tanúskodó euróövezeti adatsor elrontotta a hangulatot és mínuszokba taszította az indexeket.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 31 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 63 ponttal, a párizsi CAC-40 index 40 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 80 ponttal emelkedhet a nyitásban.
Európában délelőtt teszik közzé a német kiskereskedelmi forgalom és az euróövezeti munkanélküliség júliusi alakulását tükröző adatsort, valamint az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeinek a végleges augusztusi értékeit.
A befektetők azonban leginkább arra várnak, hogy az ADP adatfeldolgozó szolgálat közzétegye augusztusi amerikai foglalkoztatási jelentését. Elemzők arra számítanak, hogy legalább 613 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a júliusban mért 330 ezres bővülés után. A munkaügyi minisztérium majd csak pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait. Elemzők 750 ezres növekedést várnak a júliusi 943 ezres emelkedés után.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés szerdán, miután a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése arról tanúskodott, hogy augusztusban – tavaly április óta először – csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye.
Tokióban 1,25 százalékos pluszban, Sydney-ben viszont 0,21 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. Hongkongban 0,59 százalékos, Sanghajban pedig 0,54 százalékos pluszban, míg Sencsenben 0,29 százalékos mínuszban állt az irányadó tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel negyed kilenc körül.
A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,26 százalékos pluszban, 667,03 ponton állt.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,87 százalékos pluszban, 72,25 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,93 százalékos nyereségben, 69,14 dolláron forgott nyolc óra körül.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport szerdán ülésezik és dönt a kitermelési kvótákról a következő időszakra. Bár az amerikai kormányzat a kitermelés növelésére szólította fel a csoportot az áremelkedés megfékezésének érdekében, a nagy olajexportáló országok valószínűleg nem változtatnak a korábbi megállapodáson.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,15 százalékkal, 1816,09 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,03 százalékkal, 1818,60 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.
Kedden enyhe csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,40 százalékos, Frankfurt 0,33 százalékos, Párizs 0,11 százalékos, Madrid 0,24 százalékos, Milánó pedig 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,39 százalékkal esett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,06 százalékkal csökkent.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,11 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,04 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,3 százalékot meghaladó emelkedést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.(MTI)

Scroll To Top