Több évtizedes mélypontra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Több évtizedes mélypontra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az április 9-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 13 ezerrel, az előző heti 266 ezerről 253 ezerre süllyedt. Elemzők kis mértékű emelkedésre, 270 ezres adatra számítottak.
Utoljára 1973 novemberében állt ilyen alacsony szinten ez a szám. Ráadásul az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már az 58. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, és ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1973 óta nem volt példa.
A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Utoljára a tavaly február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal, 265 ezerre süllyedt.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 18 ezerrel, 2 millió 171 ezerre csökkent az április 2-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 1 250-nel, 2 millió 178 ezerre esett.
Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a munkaerő-piaci helyzet stabil, a munkanélküliek száma tartósan a történelmi mélypontok körül mozog.
Számos vállalkozás már arra panaszkodik, hogy nehezen talál megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalót, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy vonakodnak elbocsátani bárkit is alkalmazottaik közül.(MTI)

Scroll To Top