Tíz százalékkal nőhet a kínai bankszektor profitja az idén

A szűkülő hitelezés és a gazdaság lassulása ellenére is 10 százalékkal nőhet majd a kínai bankszektor nyeresége – írja a kínai értékpapírpiaci napilap.

Az újság szerint a 10 százalékos profitnövekedés elmarad ugyan a korábbi évek növekedési ütemétől és a 2012-es év 17 százalékos bővülésétől, ugyanakkor a gazdaság lassulása és a szűkülő hitelezési lehetőségek időszakában továbbra is jó eredményként értelmezhető. A bankok nyereségességét a központi bank kamatcsökkentései, a versenytársakkal való fokozott rivalizálás és a pénzügyi rendszer reformjaként elengedhetetlen kamatláb-liberalizáció is lefelé szorítja.
A lap Liu Jü-hujt, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatóját idézi, aki szerint a bankok nem teljesítő hitelállományának növekedése és a helyzet megoldására tett erőfeszítések anyagi vonzata is a profitokat olvasztja majd. A kutató szerint a nem teljesítő kölcsönök jelenleg a teljes állomány egy százalékára rúgó aránya az év végéig nőni fog, a 1,5 százalékos határt azonban nem valószínű, hogy átlépi.
A bankok profitnövekedésének csökkenése az elmúlt éveknek is jellemző trendje volt, például a tíz legnagyobb bank profitja 2011 első felében még csaknem 35 százalékkal nőtt, 2012 első hat hónapjában pedig már csak 17 százalékkal.
A Bank of Communications egy korábbi tanulmánya az értékpapírpiaci lapnál rosszabb eredményt valószínűsít, becslése szerint a bankok profitjának növekedése az idén 7-8 százalék körül alakul. A Kínai Bankszövetség és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég ugyanakkor bizakodó: közös tanulmányukban a teljes kínai bankrendszer profitjának emelkedését a 2012-2014 közti évekre átlagosan 20 százalékra teszik.(MTI)

Scroll To Top