Titkos adatgyűjtés – South China Morning Post: Snowden biztonságban van

Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtés Hongkongban tartózkodó kiszivárogtatója nincs őrizetben, és nem helyezték rendőri védelem alá sem. Biztonságos helyen van – közölte a korábbi értesüléseket cáfolva a South China Morning Post című hongkongi napilap szombati online kiadásában.

Az Egyesült Államokban hivatalosan kémkedéssel megvádolt amerikai informatikus, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja olyan dokumentumokat bocsátott a hongkongi lap rendelkezésére, amelyek egy négy éve tartó adatfigyelés hongkongi, valamint a szárazföldi kínai célpontjaira vonatkoznak.
Ezek ellenőrzése után egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány kémprogramjának célpontjai között voltak kínai távközlési vállalatok számítógépes rendszerei, illetve az azokon futó sms-ek forgalma, továbbá a neves pekingi Tsinghua Egyetem számítógépes gerinchálózata, valamint a Pacific Internet (Pacnet) hongkongi internetszolgáltató központja. A Pacnet a tulajdonosa a térség egyik legnagyobb kiterjedésű, tenger alatt vezetett optikai hálózatának.
Megfigyelők szerin az amerikai hatóságok hamarosan kérni fogják Snowden kiadatását, ha az még nem történt volna meg. A kínai különleges közigazgatási övezet kormányzata nem nyilatkozott a kérdésben; a város rendőrfőnöke nem volt hajlandó megerősíteni a Washington Post azon információját sem, miszerint az Egyesült Államok ideiglenes elfogatóparancs alapján kérte Snowden elfogását.
Andy Csang csupán azt ismételte meg, amit a hongkongi illetékesek eddig is mondtak, vagyis hogy az ügyben a hongkongi és nem külföldi törvények alapján fognak eljárni. Peking nyilvánosan egyelőre nem foglalt állást Snowden ügyében, de a külügyminisztérium szóvivője a férfi által napvilágra hozott információkkal kapcsolatban úgy vélte, Washington magyarázattal tartozik a nemzetközi közösségnek.
Snowden pénteken töltötte be 30. életévét. (MTI)

Scroll To Top