A kínai pénzügyi szektor liberalizációját sürgeti az Alibaba Csoport alapítója a Zsenmin Zsipaóban

A kínai bankok hitelezési gyakorlatát bírálta és a pénzügyi rendszer fokozott liberalizációját szorgalmazta a Zsenmin Zsipao központi pártlap hasábjain az Alibaba Csoport alapítója, Jack Ma.

A kínai pénzügyi rendszer komoly változtatásokra szorul, jelenleg ugyanis csupán a potenciális ügyfelek 20 százalékát szolgálja ki.
A pénzügyi szolgáltatási szektornak az egyszerű embereket kellene szolgálnia, nem pedig a szektoron belüliek játékához asszisztálnia és saját magának hasznot hajtania – fogalmazott élesen a világcéggé nőtt, többek között e-kereskedelemben és online pénzügyi szolgáltatásokban aktív, a biztosítói piacon terjeszkedő és a “kínai Twitterben” nemrég részesedést vásárló óriásvállalat alapítója.
Az 1999-ben egy kelet-kínai panellakásban 18 fővel alapított Alibaba Csoport ma 25 üzletágában összesen 24 ezer embert foglalkoztat, s a világ 240 térségének és országának vásárlóit szolgálja ki. A vállalat a statisztikák szerint a tavaly szeptemberrel véget ért pénzügyi évben 4,1 milliárd dolláros forgalom mellett 485 millió dollár nyereséget ért el.     Jack Ma mondataival az állami tulajdonban lévő kínai nagybankok hitelezési gyakorlatára utalt. A hitelintézetek ugyanis főképp a szintén központi tulajdonú állami vállalatok számára szolgálnak likviditási forrással, háttérbe szorítva és számos esetben elutasítva a gazdaság más szereplőit.
A kínai gazdaság növekedési pályája attól függ majd, hogy a kisebb vállalatok képesek lesznek-e hitel felvételére – mondta Ma. Az ágazatnak a jelenleginél sokkal nyitottabbnak kellene lennie, több szereplőre és kevesebb beavatkozásra van szükség – vélekedett Ma, aki gyors és széles körű liberalizációt sürgetett.
Jack Ma interjúja több szempontból is rendkívülinek számít: a politikához kevésbé kötődő üzletember véleménye a párt szócsövének számító Zsenmin Zsipaóban jelenhetett meg, és az is ritkán történik meg, hogy egy magánkézben lévő vállalat alapítója ad nyilvánosan tanácsokat a kínai kormányzatnak.(MTI)

Scroll To Top