Terrorizmus – Egy dzsihadista csoport szavazást indított következő rakétájának célpontjáról

Egy líbiai dzsihadista csoport szavazást indított következő rakétájának célpontjáról: Facebook-oldalán megosztott egy rakétát ábrázoló képet, és arra kérte az oldal látogatóit, válasszák ki, hogy a felsorolt három líbiai célpont közül melyikre lőjék ki a rakétát – közölte a The Guardian brit lap szerdán honlapján.

Az észak-afrikai országban a bengázi terrortámadás évfordulójára emlékeznek szerdán: az amerikai konzulátus ellen egy évvel ezelőtt elkövetett merénylet következtében négy amerikai állampolgár vesztette életét, köztük Christopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete.
A feszültséget tovább fokozta, hogy az eddig ismeretlen Líbiai Iszlám Emirátus nevű csoport a Facebookon arra kérte követőit, hogy segítsenek célpontjuk kiválasztásában. A választási lehetőségek között felsorolta a líbiai Általános Nemzeti Kongresszus (parlament) épületét, nagykövetségeket és a Villámcsapás nevű, nagy hatalmú kommandó Bengáziban található központját.
A Facebook-oldalon található kép aláírása a következő: „Szerinted hova lőjük ki ezt a rakétát?” Emellett hozzátették, hogy „a hitetlenek és a hitehagyottak világszerte rettegett napja, szeptember tizenegyedike közeledtével merénylet várható”. A csoport egy korábbi bejegyzésében közölte, hogy az amerikai nagykövetség is a célpontok egyike.
Szerda reggel erős robbanás rongálta meg a kelet-líbiai Bengáziban a külügyminisztérium egy ottani épületét. Feltehetőleg egy autóba rejtett pokolgép robbant fel.
A líbiai fővárosban, Tripoliban dolgozó diplomaták készültségben állnak, néhány nagykövetséget és külföldi vállalatot pedig zárva tartanak szerdán.
Az Egyesült Államok katonai egységeket rendelt Líbia közelébe: mintegy 250 tengerészt helyezett át az olasz Sigonella városában található amerikai légitámaszpontra spanyol bázisukról, valamint további 300 tengerészt helyeztek riadókészültségbe egy a Földközi-tengeren tartózkodó kétéltű hadihajó fedélzetén.
A líbiai hadsereg egységei és törzsi csoportok továbbra is blokád alatt tartják az olajkikötőket, így tizedére csökkent az olajexport. Tripoliban akadozik az áram-, a víz- és az üzemanyag-ellátás. A Muzulmán Testvériség politikai szárnyának, az Igazságosság és Újjáépítés Pártjának vezetője lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, míg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország példátlan módon közös közleményben biztosította támogatásáról Ali Zidant és kormányát.(MTI)

Scroll To Top