Szíriai hírek – Damaszkusznak bizonyítania kell, hogy nem csak időt akar nyerni

Meg kell bizonyosodni afelől, hogy a szíriai rezsim nem csupán ígéri, hanem valóban kész rövid időn belül nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyifegyver-készleteit – mondta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

A mintegy kétórás vitában – Ashton ezen álláspontjával egyetértve – számos képviselő vélekedett úgy: egyelőre nem bizonyosodott be, hogy Damaszkusz nem csupán időt akar nyerni. Többen ugyanakkor keserűen állapították meg, hogy a nemzetközi közösség hosszú hónapokon át semmi érdemlegeset nem tett a szíriai polgárháború megfékezésére. Százezren haltak meg, kétmillió ember menekült külföldre, mígnem a rezsim átlépett egy határt, és tömegpusztító fegyvert vetett be, aminek nyomán már kilátásba helyezték az erő alkalmazását – elemezték az EP-képviselők a fejleményeket. Közülük többen hangsúlyosan szóltak arról: az erőszakkal való reális fenyegetés hiányában sem Moszkva nem tette volna meg, sem Damaszkusz nem fogadta volna el a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére vonatkozó javaslatot.
Ashton kiemelte, hogy az amerikai és az orosz diplomácia vezetőjének csütörtöki találkozóján számos fontos részletkérdést kell tisztázni a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezésének, majd megsemmisítésének mikéntjét, a folyamat átláthatóságát, a kötelezettségvállalások tényleges teljesítésének ellenőrzését illetően. Az EU főképviselője szerint napokon belül várható az ENSZ hivatalos szakértői jelentésének közzététele arról a tragikus esetről, amelyre a nemzetközi közösség jelentős része úgy tekint, mint annak bizonyítékára, hogy a szíriai haderő vegyi fegyvert alkalmazott.
Ashton egyúttal sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) egyelőre „nem nőtt fel feladatához”, nem vette ki részét a Szíriával kapcsolatosan viselt felelősségéből. A BT szerepvállalása „megkerülhetetlen” – fogalmazott, utalva arra, hogy a testület nyugati állandó tagjai BT-határozat elfogadtatására törekednek, amely nemzetközi jogi kötelezettséget róna Szíriára mindazok haladéktalan teljesítésére, amire ma még csupán az orosz diplomáciai kezdeményezés elfogadásával mutat verbális hajlandóságot. Eddigi értesülések szerint az oroszok sem lelkesednek a kezdeményezés kötelező erejű BT-határozatba foglalásának gondolatáért – miközben a Nyugat ezt tekintené az orosz lépés hitelessége próbakövének.
Az EP-vitában Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, a liberális EP-frakció vezetője azt mondta: olyan fegyvere csak a szíriai hadseregnek van, amilyenekkel célba juttatták a vegyifegyver-gránátokat. Verhofstadt szerint most nem szabad felhagyni a Damaszkuszra gyakorolt nyomással, és a repüléstilalmi övezet létesítésétől sem kellene visszariadni, ami bénítaná a felkelők ellen harcoló kormányerőket. A liberális frakcióvezető hiányolta, hogy Catherine Ashton az unió képviseletében nem lesz ott John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter genfi találkozóján.
Néhány más EP-képviselő ugyanakkor azt emelte ki, hogy a felkelők soraiban ott vannak az iszlám szélsőséges erői, ami óvatosságra int. Voltak olyanok is – például brit euroszkeptikus képviselők -, akik azt hangoztatták, hogy annak idején Irakba is tömegpusztító fegyverek létezésének utóbb tévesnek bizonyult feltételezése alapján vonult be a nemzetközi haderő, és most Szíriában el kellene kerülni ugyanezt a hibát, nem lenne szabad katonai eszközökhöz nyúlni, amíg nem sikerül egyértelműen tisztázni a történteket.
Helyzetértékelésében Ashton felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió a humanitárius segítségnyújtás terén nagyon jelentős mértékben tud hozzájárulni a szíriai menekülthullám keltette problémák kezeléséhez.(MTI)

Scroll To Top