Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.02

Az USD vegyesen viselkedett a vártnál kedvezőtlenebb adatok ellenére Az USA tegnap közzétett adata kétségtelenül kedvezőtlen volt: az ADP foglalkoztatási jelentés alulmaradt a várakozásokon és visszatért a 200 ezres szint alá

 • Az USD vegyesen viselkedett a vártnál kedvezőtlenebb adatok ellenére Az USA tegnap közzétett adata kétségtelenül kedvezőtlen volt: az ADP foglalkoztatási jelentés alulmaradt a várakozásokon és visszatért a 200 ezres szint alá, miközben az ISM gyártási PMI-index 1,4 ponttal, az utóbbi két évet tekintve a legalacsonyabb szintre csökkent, miután az utóbbi négy hónapban 6 pontos csökkenést könyvelhetett el. Az irányadó Treasury hozamok 2 bázisponttal alacsonyabb szinten zártak, miközben a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások továbbra is csökkenő irányt vettek, és most fennáll annak kockázata, hogy a pénteki foglalkoztatási jelentésben csökkenés áll be.
 • Mindazonáltal megjegyzendő, hogy a kedvezőtlen ADP jelentés nem garancia a kedvezőtlen foglalkoztatási jelentésre; az ADP érték és a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közötti átlagos abszolút eltérés 68 ezer. Ezenkívül a hibák véletlenszerűek: a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány értéknél magasabb és az alacsonyabb érték esetében egyenlő az eloszlás. Tehát eléggé normális lenne, ha a várakozásokon alulmaradó ADP jelentés a várakozásokat felülmúló nem mezőgazdasági munkaerő-állomány jelentéssel esne egybe. Az ADP jelentés lehet a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány legjobb előrejelzője, de ez nem jelenti azt, hogy jó jelző. Másrészt a foglalkoztatás legutóbbi négy hónapban tapasztalt, nagyon kedvező, átlagosan 322 ezres emelkedése úgy tűnik, hogy egyre jobban elválik több mutatószámtól, amelyek lassúbb gazdasági növekedést jeleznek. Ezért ésszerű lenne, ha a márciusi jelentésben is visszaesés mutatkozna.
 • Ezen háttér ellenére a dollár teljesítménye eléggé jó volt. Nyitáskor változatlan vagy magasabb szinten volt a legtöbb G10 devizával szemben ma reggel, bár az általunk követett feltörekvő piacokbeli devizák nagy részével szemben gyengült. A G10 devizákkal szembeni stabil teljesítmény jelzi, hogy a hét korábbi részében tapasztalt hó végi vásárlás nem csupán szezonális minta volt.
 • Nagy vesztes a SEK volt, amely a közelmúltban notóriusan gyenge volt, továbbá az AUD, amely továbbra is gyengül, mivel fokozódnak azon várakozások, hogy az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) a jövő heti értekezletén csökkenti a kamatlábakat. A piac szerint most 84%-os valószínűsége van annak, hogy a jövő héten csökkentésre kerül sor, azaz majdnem biztos. A mai ausztrál adatok eléggé csalódást keltőek voltak; az új állások száma lassúbb ütemben emelkedett februárban a januárihoz képest; a kereskedelmimérleg-deficit jelentősen emelkedett. Ezenkívül a vasérc ára továbbra is csökken.
 • A vasérc ára tavaly augusztus óta gyorsabban csökken, mint Új-Zélandban a tejipari termékek ára, ami miatt az AUD/NZD pár csökken. A tejipari termékek ára a tegnapi aukción azonban csökkent, ami miatt enyhe emelkedés történt a vasérc/tej ár arányában. Nem lenne meglepő, ha az AUD/NZD pár ideiglenesen emelkedne ennek eredményeképpen. Úgy vélem azonban, hogy a piac jobban összpontosít a vasérc, mint a tejipari termékek exportjának romló kilátásaira. Ezenkívül a két ország monetáris politikai eltérése (a piac szerint 81%-os a valószínűsége annak, hogy nem lesz változás a június 11-én tartandó RBNZ értekezleten) támogatja az új-zélandi dollárt az ausztrál dollárral szemben. Ezért szerintem a pár bármilyen erősödése valószínűleg ideiglenes. Az AUD/NZD pár továbbra is a paritás felé tart.
 • Az olajárak emelkedése támogatja az olaj-devizákat A dollár gyengült a svájci frankkal, a kanadai dollárral és a norvég koronával szemben. Az utóbbi kettőt kétségtelenül az olajárak emelkedése lendítette fel azon hír hatására, hogy az USA olajtermelése csökkent a jelentés utóbbi hetében, ami január óta az első csökkenés. Ez valószínűleg bizonyos mértékű short-zárást okozott ezen a rövidített kereskedési héten. Az USA-beli olajkutak száma majdnem a felére csökkent az október eleji csúcsról. Lehetséges, hogy az olajkutak számának csökkenése végezetül ellensúlyozza a még működő kutak termelésében történő emelkedést. Azonban továbbra is medve jellegű nézetet vallok az olajjal kapcsolatban. Az a tény, hogy az USA külügyminisztere, Kerry Lausanne-ban maradt az Iránnal folytatott beszélgetésekre a határidő lejárta ellenére, mutatja az USA eltökéltségét, hogy megállapodásra jusson az országgal. Ez akár 1 millió hordó mennyiséget szabadítana fel a piacra. A múlt héten említettem, hogy az USA-beli olajtermelés júniusban várhatóan emelkedni fog. Ezért továbbra is medve jellegű nézetet vallok a kanadai dollárral és a norvég koronával kapcsolatban. A Kanadai Nemzeti Bank április 15-én tart értekezletet, de a piac szerint 74%-os esély van arra, hogy nem változtatnak a kamatlábakon.
 • Mai események: Az európai nap során közzéteszik az EKB Kormányzótanácsának márciusi monetáris politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvét. A beszámoló tartalmaz egy áttekintést a pénzügyi piacról, a gazdasági és monetáris fejleményekről. Ezt a tárgyalás összefoglalója követi nem jellemző formában, amely gazdasági és monetáris elemzést tartalmaz, továbbá a monetáris politikai álláspont is szerepel benne.
 • Az Egyesült Királyságban közzéteszik a márciusi építőipari PMI-indexet. A szerdán közzétett gyártási PMI-index – bár kedvező volt – nem volt elég jó ahhoz, hogy ellensúlyozza a 4. negyedéves termelékenységi jelentés hatását, amely szerint a munkaerő termelékenysége csökkent a 4. negyedévben. A gyártási PMI-index után közzéteendő építőipari PMI-index pozitív meglepetése azonban talán ellensúlyozza a jelentés hatását, és az angol font valamelyest erősödhet.
 • Az USA-ban közzéteszik a március 28-án végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állományát. A múlt heti újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a vártnál kedvezőbb lett, ami megerősítette a kedvező munkaerő-piaci helyzetet és erősíti a dollárt, mivel a „maximális foglalkoztatás” elérése a Fed egyik kulcsfontosságú feladata. A további kedvező adat konzisztens lenne a javuló munkaerő-piaci helyzettel, és ellensúlyozza a kedvezőtlen ADP jelentés miatti aggályokat. A 2010-2014-es időszak újonnan regisztrált munkanélküliek állományának korrigált adatait is publikálják. A februári kereskedelmi mérleg és gyári rendelésállomány is napvilágot lát.
 • Ma beszédet tartanak: a Fed elnöke, Janet Yellen és a Fed kormányzója, Lael Brainard. Yellen egy konferencia megnyitóján fog beszélni a gazdasági mobilitásról, ezért várhatóan nem kapunk újabb betekintéseket tőle.

 

 

Az EUR/USD párban konszolidációs módban zajlik a kereskedés

 

 • Az EUR/USD pár konszolidációs módon mozgott szerdán, és az 1,0700-as (S1) támaszszint és az 1,0800-as (R1) ellenállásszint között maradt. Azon tény miatt, hogy az árfolyam az 1,0800-as (R1) korlát alatt marad, a rövid távú irány szerintem negatív marad, és a medvék várhatóan megcélozzák az 1,0700-as (S1) szintet. Ezen támaszszint lefelé történő áttörése meghosszabbíthatja a medve jellegű hullámot, és talán megcélozza az 1,0610-es (S2) szintet. Mindazonáltal figyelembe véve a momentum jelzéseket, számítanék arra, hogy növekvő visszapattanás következhet be a következő csökkenés előtt. Az RSI továbbra is emelkedett és most az 50-es szint felé közeledik, miközben az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán. A hosszabb távú trendet tekintve továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. A pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ennek eredményeképpen a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós fázisának tekinteném az 1,0460-as szintről való helyreállást.
 • Támaszszint: 1,0700 (S1), 1,0610 (S2), 1,0550 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,0800 (R1), 1,0950 (R2), 1,1045 (R3)

  

Az EUR/GBP pár csökkenő tartományban marad

 

 • Az EUR/GBP pár visszapattant a 0,7230-as (S1) támaszszint közelében, de a visszapattanás megállt a rövid távú fekete csökkenő tartomány felső határán. Szerintem amíg az árfolyam, ezen tartományban mozog, a rövid távú kilátás negatív marad. A 0,7230-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a 4 órás grafikonon, és talán előkészíti az utat a következő, 0,7160-as (S2) támaszszint felé. A napi mutatószámok negatív momentumról árulkodnak, és támogatják az új rövid távú csökkenő trend folytatódását. A 14 napos RSI 50-es szintje alá csökkent, miközben az MACD – amely már negatív – a csúcsra érés jeleit mutatja. A hosszabb távú trend is negatív marad. Miután december 18-án lefelé kilépett a háromszög alakzatból – az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. A közelmúltbeli csökkenés azután történt, miután az EUR/GBP pár ellenállásszintre talált az 50 napos mozgóátlagon március 26-án, és alátámasztja álláspontomat, miszerint a március 11-én kezdődött helyreállás a hosszabb távú negatív útvonal korrekciós mozgása.
 • Támaszszint: 0,7230 (S1), 0,7160 (S2), 0,7100 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7340 (R1), 0,7385 (R2), 0,7455 (R3)

 

Az NZD/USD pár támaszszintre talált a 0,7390-es szinten

 • Az NZD/USD pár valamelyest emelkedett, miután támaszszintre talált a 0,7390-es (S1) szinten, és a mai európai kora délelőtt során a 0,7480-as (R1) ellenállásszint felé tart. A momentum mutatószámok alapján a következő hullám várhatóan pozitív lesz. Az RSI ellenállásszintre talált a 30-as szinten és emelkedett, miközben az MACD a legalsó szintre ért és az indító vonal fölé került. Ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy a küzdelmet a 0,7480-as (R1) szint fölé irányítsák, várhatóan hosszabbításokat váltanak ki a következő, 0,7550-es (R2) ellenállásszint felé. Hosszabb távon nem látok egyértelmű trend struktúrát. Ezenkívül pozitív divergencia található a napi momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között. Az NZD/USD pár február 3-án és március 11-én két minimum szintet ért el körülbelül azonos szinten. A mutatószámok azonban akkor két magasabb minimum szintet értek el. Ezeket figyelembe véve inkább várnék egy ideig, mielőtt biztos leszek a pár mozgásának következő irányával kapcsolatban.
 • Támaszszint: 0,7390 (S1), 0,7270 (S2), 0,7185 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7480 (R1), 0,7550 (R2), 0,7660 (R3)

Az arany az 1200-as szint fölé emelkedett

 

 • Az arany szerdán rallyzott, miután támaszszintre talált az 1180-as (S3) szinten, a március 17. és 26. közötti emelkedés 50%-os visszatérési szintje közelében, majd visszatért az 1200-as (S1) kerek érték fölé. Az alacsonyabb maximum szint valószínűsége továbbra is fennáll, de egy fordított fej-váll alakzat most formálódhat, ha áttöri az 1220-as tartományt. Ezen okok miatt inkább semleges álláspontra helyezkedem, és várok az egyértelműbb irányjelzésekre. A napi grafikonon az 1180-as (S3) szinten való visszapattanás magasabb minimum szintet ért el, miközben a napi mutatószámok támogatják a további emelkedéseket. A 14 napos RSI azonban visszatért az 50-es szint fölé, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – úgy tűnik, hogy készen áll a pozitív jel fogadására. Ezen jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy egyelőre a partvonalra helyezkedjek.
 • Támaszszint: 1200 (S1), 1190 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1220 (R1), 1235 (R2), 1245 (R3)

 

A WTI szárnyalt és ellenállásszintre talált az 50,00-s szint felett

 • A WTI tegnap jelentősen emelkedett, és egy ideig sikeresen az 50,00-s szint felett zajlott a kereskedés. Mindazonáltal ellenállásszintre talált az 50,30-as (R1) ellenállásszint közelében, amely közel van a március 26. és április elsejei csökkenés 61,8%-os visszatérési szintjéhez. A rally szerintem csökkenőről növekvőre változtatta a rövid távú kilátást, mivel magasabb maximum szintet ért el az 1 órás grafikonon. Az 50,30-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése megerősítené álláspontomat, és talán megcélozza a következő, 51,00-s (R2) ellenállásszintet. Az órás momentum mutatószámok jelzik, hogy további visszatérés lehetséges a következő emelkedés előtt. Az RSI kilépett a túlvásárolt tartományból és valamelyest alatta van, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan bármikor indító vonala alá kerülhet. A napi grafikonon a WTI az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Mindazonáltal továbbra is pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ezért inkább megvárom az ár és a momentum illeszkedését, mielőtt ismét magabiztos leszek a hosszabb távú csökkenő útvonalat illetően.
 • Támaszszint: 49,45 (S1), 48,70 (S2), 47,80 (S3)
 • Ellenállásszint: 50,30 (R1), 51,00 (R2), 51,65 (R3)

Scroll To Top