Iráni atomprogram – Obama: történelmi egyetértés jött létre

Olyan történelmi egyetértés jött létre az iráni nukleáris programról, amely – ha maradéktalanul végrehajtják – megakadályozza, hogy Teherán nukleáris fegyvert fejleszthessen ki és biztonságosabbá teszi a világot – hangsúlyozta csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök jónak nevezte a kidolgozott keretmegállapodást, amellyel szerinte elérték az Egyesült Államok fő célkitűzéseit. Az ugyanis megszüntet minden olyan lehetőséget, amelynek segítségével Irán nukleáris fegyvert fejleszthetne ki, valamint minden korábbinál szigorúbb és behatóbb ellenőrzési és áttekinthetőségi rendszerre épül.
„Ha Irán csal, a világ tudni fogja” – mondta az Obama, aki a lausanne-i megállapodás miatt a korábban tervezettnél később indult el egy, Kentucky és Utah államot érintő látogatásra.
Az elnök kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a svájci Lausanne-ban elért alku elvezet majd a június végi végleges, átfogó megállapodáshoz.
Barack Obama amerikai elnök megismételte: eltökélt abban, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezek közül „messze legjobb” a diplomácia, különösen a katonai fellépés lehetőségével összevetve.
Az elnök leszögezte, hogy az egyezség nem szüntette meg a bizalmatlanságot Washington és Teherán között. Ám ha Irán betartja vállalt kötelezettségeit, akkor teljes mértékben visszatérhet majd a nemzetközi közösségbe, ha viszont nem, akkor a korábbi szankciók ismét érvénybe lépnek.
Közölte, hogy a megállapodásról a nap folyamán beszélni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. Mint mondta, Szalmán szaúdi királlyal már tanácskozott és ígéretet tett rá, hogy tájékoztatni fogja a kongresszus vezetőit is.
John Kerry amerikai külügyminiszter Lausanne-ban kijelentette, hogy a konkrét részleteket is tartalmazó politikai egyetértés „szilárd alapot” jelent a későbbi végleges megállapodáshoz. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy több technikai részlet és más kérdés megoldása még további munkát igényel.
Ezek között említette az ENSZ fegyverszállítási embargójának feloldását, az araki nehézvizes reaktor korszerűsítését és a fordói föld alatti létesítmény ügyét.
Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat továbbra is nyugtalanítja Iránnak a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenysége.(MTI)

Scroll To Top