Elsüllyedt egy orosz halászhajó az Ohotszki-tengeren, félszázan meghaltak

Elsüllyedt egy orosz hűtő- és halfeldolgozó halászhajó az Ohotszki-tengeren csütörtökre virradóra, a katasztrófában 54-en életüket vesztették, a legénység 15 tagját még keresik.

A “Dalnyij Vosztok” nevű hajón 132-en tartózkodtak, 78 orosz és 54 külföldi, köztük ukrán, litván, mianmari és vanuatui állampolgárok.
A halászhajó Magadántól mintegy 250 kilométerre délre szenvedett hajótörést, 63 embert sikerült kimenteni – tájékoztatott a Roszmorrecsflot orosz tengeri és folyami hajózási társaság mentőközpontja.
A túlélők közül egy embernek nagyon súlyos az állapota, de a többiek teste is erősen lehűlt a nulla fok körüli vízben, mire kimentették őket. A jeges vízben mindössze 15-20 percig biztosítja a túlélést a halászok védőöltözete – mondták el az Interfax orosz hírügynökségnek a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatóságán.
A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint az 5700 tonna vízkiszorítású, 104 méter hosszú és 16 méter széles hajó nem adott le vészjelzést.
Feltételezések szerint a katasztrófát egy, az Ohotszki-tengerre jéghegyről leszakadt darabbal való ütközés is okozhatta, de a szakemberek azt sem zárják ki, hogy erős szél vagy túlterhelés miatt süllyedt el az orosz hűtő- és halfeldolgozó halászhajó. A RIA Novosztyi tudomása szerint az egyik altiszt a megmenekülését követően azt mondta, hogy egy 100 tonnás merítőhálót húztak ki, amikor a baleset történt. Ez arra utal, hogy a hajó személyzete megsérthette a biztonsági előírásokat.
Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szóvivője közölte, hogy amint lehetséges, megkezdik a túlélők kihallgatását. A hajó dokumentációját már vizsgálják. A tulajdonos, a Magellan nevű cég képviselője szerint a hajó jó műszaki állapotban volt a baleset előtt.
A katasztrófa körzetébe, a Csendes-óceán nyugati részén elterülő Ohotszki-tengerre 26 különböző típusú hajó érkezett, hogy segédkezzen a mentésben és a legénység eltűnt tagjainak felkutatásában. 1400 ember vesz részt a mentésben.(MTI)

Scroll To Top