Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.27

Az olaj ára az utóbbi 4 év legalacsonyabb szintjére került az OPEC értekezlete előtt Véleményem szerint az OPEC mai értekezletén valószínűleg nem kerül sor meggyőző erejű megállapodásra a termelés csökkentésére.

 

• Az olaj ára az utóbbi 4 év legalacsonyabb szintjére került az OPEC értekezlete előtt Véleményem szerint az OPEC mai értekezletén valószínűleg nem kerül sor meggyőző erejű megállapodásra a termelés csökkentésére. A csoport októberben naponta 30,974 millió hordó (hordó/nap) olajat termelt ki a Bloomberg becslése szerint. Ez már majdnem 1 millió hordó/nap mennyiséggel meghaladja az önmaguk által meghatározott 30 millió hordó/nap mennyiséget. Szaúd-Arábia október folyamán 100 ezer hordó/nap mennyiséggel növelte a termelést, és egymást követően már negyedik hónapja csökkentette az ázsiai szállítmányok árát; az OPEC referenciaára 13%-kal csökkent a hónap folyamán. Ahhoz, hogy az OPEC akár csak a kvótára csökkentse az általános termelés szintjét, Szaúd-Arábiának folytatnia kellene történelmi szerepét „ingázó” termelőként és jelentősen csökkentenie kellene termelését. Közelmúltbeli magatartása azonban ennek éppen ellenkezője. Úgy tűnik azonban szándéka az, hogy az árakat csökkenteni kívánja, talán azért, hogy a drága USA-beli palaolaj termelőket kiszorítsa a piacról és büntesse az oroszokat, akik támogatják a szíriai Asszád rezsimet.
• Az olajárak várhatóan tovább csökkennek Jelenleg már kb. 600 ezer hordó/nap olaj többlet van a világ olajpiacán. Az olaj iránti kereslet rendszerint kb. 900 ezer hordó/nap mennyiséggel csökken az 1. negyedévben a szezonális tényezők miatt. Ezért az OPEC-nek kb. 1,5 millió hordó/nap mennyiséggel kellene csökkentenie a termelést a jelenlegi árak mellett csupán a kereslet-kínálat kiegyensúlyozásához. Ezenkívül, mivel Európa stagnál és Kína növekedése lassul, az USA-beli viszonylag kedvező növekedés nem elég ahhoz, hogy fellendítse az általános keresletet, mivel az USA energiafelhasználása csökken, miközben a hazai termelés nő. Mindemellett az erős dollár emeli az olaj árát az USA területén kívüli fogyasztók számára és tovább csökkenti a keresletet.
• Végezetül az OPEC –nek csökkentenie kell a termelést, de addig még „sok víz folyik le a Dunán”. Az OPEC saját előrejelzése szerint az OPEC olaj iránti kereslet csupán 29,2 millió hordó/nap lesz 2015 során, mivel a nem-OPEC termelők több olajat termelnek ki. Ez azt jelenti, hogy a csoportnak végezetül kb. 1,8 millió hordó/nap mennyiséggel kell csökkentenie a termelést, vagy az árak tovább fognak csökkenni. A csoport korábban képes volt szabályozásokat bevezetni, amikor arra végképp szükség volt. A legtöbb OPEC országnak 100 dollár/hordó feletti összegre van szüksége költségvetése kiegyensúlyozására, ezért végezetül az árak fogják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni őket. Ezenkívül a termelés csökkentése valószínűleg többnyire azon termelőket fogja érinteni, akik azt legjobban megengedhetik – Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek. Szerintem azonban Szaúd-Arábia az árak további csökkenését saját stratégiai okai miatt szeretné látni, és ezért túl korai piacbefolyásoló kompromisszumokról beszélnünk. A legjobb, amit a csoport a mai értekezlettől remélhet, az valószínűleg a jelenlegi kvóta megerősítése; a hírek valószínűleg nem lendítik fel az árakat jelentős mértékben, kivéve, ha képes lesz meggyőzni a piacot arról, hogy termelését arra a szintre csökkenti és azon a szinten tartja.
• Az olcsóbb olaj sok ország számára áldás Az USA-ban az éves 50 000 USD alatti jövedelmű családok jövedelmük átlagosan 21%-át energiára költik. Az olajár csökkenésének minden 10 centje évente kb. 120 USD megtakarítást jelent számukra. Ezért az alacsonyabb olajárak növelik a fogyasztást az USA-ban és más olajfogyasztó országokban. Az európai fogyasztók esetleg nem tesznek szert akkora előnyre, mivel adók teszik ki a viszonteladói üzemanyagárak legalább felét, és ezért a viszonteladói ár nincs annyira szorosan az olaj nagykereskedelmi árához kötve. Több feltörekvő piaci olajimportőr ország, mint pl. Törökország, Thaiföld, Korea, Dél-Afrika és Lengyelország, is előnyt élvez majd. Az olajtermelő országok devizái – konkrétan a CAD és a NOK – valószínűleg „megsínylik” majd, és így járhat a RUB és az MXN is.
• A menetrend: Az OPEC értekezlete 09:00 (GMT) órakor kezdődik. Az eredményeket beharangozó sajtókonferencia pedig 15:00 (GMT) órakor veszi kezdetét.
• A tegnapi piac: Az USA-beli adatok tegnap általánosságban csalódást keltettek; a tartós árucikkek rendelésállománya váratlanul csökkent októberben; a személyi jövedelmek és kiadások alulmaradtak a várakozásokon; a chicagói PMI-index becslése (bár abszolút értéken még mindig magas), a Michigani Egyetem végleges novemberi fogyasztói bizalmi indexét lefelé korrigálták, és az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya felülmúlta az előrejelzéseket. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások ismét csökkentek, ami 10 nap során a kilencedik. Tehát természetes volt, hogy a dollár gyengülni fog a legtöbb devizapárjával szemben. Az egyedüli kivétel a NOK volt, amely gyengült, miután az ország szeptemberi AKU munkanélküliségi rátája nem csökkent, ellentétben az azonos hónapra vonatkozó hivatalos munkanélküliségi rátával. Az alacsonyabb olajárak is hátráltathatják a norvég koronát; a CAD – a másik energiaipari deviza – volt a sorban a következő leggyengébb (bár marginálisan erősödött az amerikai dollárhoz képest).
• Mai (egyéb) események: Mivel az USA-ban ma ünnepnap van (Hálaadás), az USD gyengesége folytatódhat, mivel nem látnak napvilágot az amerikai dollárra pozitívan ható hírek. A kulcsfontosságú esemény valószínűleg az EKB elnöke, Draghi finnországi beszéde lesz. A közelmúltban azonban többször beszélt, és már meglepte a piacot az enyhítés-párti hozzáállásával. Nehéz elképzelni, hogy van még valami, amit eddig nem árult el. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann is Németországban tart beszédet; érdekes lesz egymással szembeállítani megjegyzéseit Draghi által elmondottakkal.
• Az európai nap fő gazdasági közzététele a német novemberi fogyasztói árindex lesz. Szokás szerint több tartomány publikálja saját adatait az országos adat közzététele előtt. Útmutatásképpen a jelentősebbeket vizsgáljuk a teljes adat megbecsléséhez. A várakozások szerint a múlt havinál alacsonyabb lesz az érték, aminek hatására csökkenhetnek az eurozóna pénteken közzéteendő fogyasztói árindexével kapcsolatos becslések. A német novemberi munkanélküliségi ráta várhatóan változatlan az októberi adathoz képest.
• Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint októberben éves szinten 2,6%-kal emelkedett, ami a szeptemberi, éves szinten 2,5%-os adathoz képest enyhe gyorsulást jelent. Ennek hatására a 3 havi mozgóátlag emelkedne, bár az EKB manapság kevés jelentőséget tulajdonít a pénzkínálatnak. Az övezet novemberi végleges fogyasztói bizalmi index várhatóan változatlan az előzetes adathoz képest.
• Kanada 3. negyedéves folyó fizetési mérleg deficitje az előrejelzés szerint többé-kevésbé a 2. negyedéves szinteken maradt.
• Az USA-beli piacok ma Hálaadás ünnepe miatt zárva tartanak.
• Új-Zéland októberi építési engedélyeinek számát is közzéteszik.

 

Az EUR/USD pár ismét az 1,2500-as szint felett

Az EUR/USD pár tegnap továbbra is emelkedett, majd ismét visszatért az 1,2500-as szint fölé, de az előremenetel megállt az 1,2530-as (R1) szinten. Momentum mutatószámaink jelzik, hogy a visszapattanás esetleg még nem fejeződött be. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált az 50-es szinten, miközben az MACD pozitív tartományba lépett. A napi grafikonon azonban az általános útvonal csökkenő marad, és a közelmúltbeli visszapattanás vagy annak bármilyen hosszabbítása várhatóan megújult eladási lehetőségeket biztosít. Mivel továbbra is pozitív divergencia van napi momentum mutatószámaink és az ár mozgása között, megvárnám az 1,2360-as (S3) szint egyértelmű, lefelé történő áttörését, mielőtt biztosabb leszek a hosszabb távú csökkenő trendet illetően. Egy ilyen áttörés valószínűleg előkészíti az utat az 1,2250-es tartomány felé, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 1,2440 (S1), 1,2400 (S2), 1,2360 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2530 (R1), 1,2575 (R2), 1,2620 (R3)

Az USD/JPY pár lefelé korrigált

Az USD/JPY pár szerdán elkezdett lefelé korrigálni, majd a korai európai reggel során a 117,00-s (S1) támaszszint felé tart. Szerintem az árfolyam tesztelni fogja ezt a korlátot. Ha az eladási nyomás elég erős annak áttöréséhez, a korrekció meghosszabbodhat a következő támaszszintig (115,45 – S2). Rövid távú momentum mutatószámaink fenntartják a medve jellegű hangulatot. Az RSI az 50-es szint alá került és lefelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – most negatív jelzést kapott. A napi grafikonra tekintve továbbra is hosszabb távú növekvő trend látható, de a napi momentum jelzések fokozzák a további visszatérés valószínűségét. A 14 napos RSI lefelé mutat és úgy tűnik, hogy készen áll a túlvásárolt tartományából való kilépésre, miközben a napi MACD a csúcsra ért és lefelé áttért indító vonalán.

• Támaszszint: 117,00 (S1), 115,45 (S2), 114,00 (S3)

• Ellenállásszint: 119,00 (R1), 120,00 (R2), 121,00 (R3)

A GBP/USD pár elérte az 1,5800-as szintet

A GBP/USD pár szerdán emelkedett, és felfelé áttörte az 1,5730-as (S1) szintet, azon rövid távú oldalirányú tartomány felső határát, amelyben november 13. óta zajlik a kereskedés. A momentum jelzések alapján továbbra is úgy vélem, hogy a növekedés folytatódhat. A 4 órás grafikonon az RSI és az MACD növekvő útvonalat követ, amint azt a fekete növekvő támaszszintek jelzik. A napi grafikonon a 14 napos RSI visszapattant 30-as szintjéről és emelkedett, miközben az MACD – bár negatív – felfelé áttért indító vonalán és felfelé mutat. Az 1,5800-as (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a bika jellegű hullámot, valószínűleg a következő ellenállásszinti tartományig (1,5950 – R2). Mindazonáltal a hosszabb távú trendet illetően az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, ezért a GBP/USD pár általános képét negatívnak tartanám. Az 1,5600-as (S2) tartományról való helyreállást vagy annak bármilyen hosszabbítását egyelőre korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 1,5730 (S1), 1,5600 (S2), 1,5500 (S3)

• Ellenállásszint: 1,5800 (R1), 1,5950 (R2), 1,6020 (R3)

Az arany visszatért, miután az 1205-ös szint alá konszolidált

Az arany szerdán csökkent, és jelenleg valamelyest az 1205-ös (R1) ellenállásszinti akadály alatt konszolidál. A mozgás megerősíti a negatív divergenciát a momentum mutatószámok és az ár mozgása között. Ezenkívül az RSI az 50-es szint alá került és lefelé mutat, miközben az MACD – bár pozitív – indító vonala alatt marad. Ezen momentum jelzéseket figyelembe véve a visszatérés várhatóan folytatódik, és talán megcélozza az 1180-as (S1) tartományt vagy a fekete növekvő tartomány alsó határát. Hosszabb távon még mindig hosszabb távú csökkenő trendet látok, ezért az 1132-es szintről való helyreállást egyelőre korrekciós mozgásnak tekinteném. Főbb bika jellegű trendfordító jelzés hiányában a nemesfém általános kilátását illetően várakozó álláspontra helyezkednék.

• Támaszszint: 1180 (S1), 1160 (S2), 1146 (S3)

• Ellenállásszint: 1205 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3)

A WTI lefelé áttörte a 73,20-as szintet

A WTI csökkenése szerdán folytatódott. és a mai ázsiai délelőtt során lefelé áttörte a 73,20-as (R1) (ellenállásszintté vált) támaszszintet. Egy ilyen mozgás valószínűleg megerősítené az alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és talán utat nyit a további csökkenések előtt, a 71,00-s (S1) tartomány felé, amelyet a 2010. júliusi és augusztusi minimum szintek határoznak meg. A rövid távú momentum mutatószámokra tekintve az RSI csökkent és most teszteli a 30-as szintet, miközben az MACD zérus és indító vonala alatt van, és lefelé mutat. Ezen jelzések alátámasztják a WTI negatív képét. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az általános útvonal legalábbis egyelőre csökkenő marad.

• Támaszszint: 71,00 (S1), 70,00 (S2), 67,00 (S3)

• Ellenállásszint: 73,20 (R1), 75,50 (R2), 77,80 (R3)

Scroll To Top