Beutazási tilalom – Legfőbb Ügyészség: az amerikai fél nem rendelkezik a magyar megkereséssel

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerdán ismételten elküldte Polt Péter legfőbb ügyész beutazási tilalommal kapcsolatos – egy hónappal ezelőtti – levelét André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjének, illetve az amerikai igazságügy-miniszternek, aki egyben a legfőbb ügyész tisztét is betölti, mert kedden az amerikai fél jelezte, hogy “nem rendelkezik” azokkal – közölte az MTI érdeklődésére Fazekas Géza, a LÜ szóvivője csütörtökön.

“Az úgynevezett kitiltási ügy kapcsán továbbra is várjuk az amerikai fél válaszát” – tette hozzá a magyar ügyészségi szóvivő.
Polt Péter október 27-én fordult André Goodfriendhez, illetve Eric H. Holder amerikai legfőbb ügyészhez, kérve az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatos minden olyan adat átadását, amelyet a jogszabályok lehetővé tesznek.
A magyar legfőbb ügyész és az ügyészség bármilyen további információ birtokában haladéktalanul megteszi a törvényben előírt szükséges lépéseket – közölte akkor a magyar ügyészség.
November 13-án a LÜ újabb levélben kért információt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjétől az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről. Ebben a levélben az ügyészség hivatkozott arra is, hogy mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének sajtónyilatkozata alapján köztudomásúvá vált, hogy érintett a beutazási tilalomban, így vele szemben személyiségi jogsérelem lehetősége sem akadályozza az információk átadását.
Az ügyészség akkor ismételten kérte az ideiglenes ügyvivőt: a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére, hogy azok alapján megtehessék a szükséges intézkedéseket. A Legfőbb Ügyészség szerint leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét.
Fazekas Géza csütörtökön az MTI érdeklődésére közölte, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének két nappal ezelőtti kérésére szerdán a Legfőbb Ügyészség ismételten megküldte Polt Péter október 27-ei leveleit M. André Goodfriendnek, illetve Eric H. Holdernek.
A leveleket azért küldték el ismételten, “mert az amerikai fél jelezte, hogy ezen levelekkel annak ellenére nem rendelkezik, hogy a levelek átvételét 2014. október 27-én a követségen írásban igazolták” – tudatta a magyar Legfőbb Ügyészség szóvivője.
Korábbi sajtóhírekre reagálva André Goodfriend október 20-án jelentette be, hogy hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.
Az MTI az ügyben kereste a budapesti amerikai nagykövetséget, de mivel a hálaadás ünnepe az Egyesült Államokban munkaszüneti nap, csütörtökön a diplomáciai képviseleten sem dolgoznak.(MTI)

Scroll To Top