Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.23

USD az erősödés útján A DXY index, amely a dollár értékét méri egy hat devizából álló valutakosárhoz viszonyítva, már 10 egymást követő héten keresztül emelkedett. Ez a Deutsche Banknál dolgozó volt munkatársaim szerint most először következett be a dollár 1971-ben kezdődött lebegtetése óta. 

image001 (2)

  • USD az erősödés útján A DXY index, amely a dollár értékét méri egy hat devizából álló valutakosárhoz viszonyítva, már 10 egymást követő héten keresztül emelkedett. Ez a Deutsche Banknál dolgozó volt munkatársaim szerint most először következett be a dollár 1971-ben kezdődött lebegtetése óta. Kiszámították, hogy a DXY csupán három alkalommal emelkedett kilenc egymást követő héten át: 1997-ben, 1979-ben és 1975-ben. Az 1996-1997-es emelkedést követően a DXY egy hétig valamelyest korrekciós mozgást folytatott, majd új maximum szintekre rallyzott. Azonban az 1979-es kilenc hetes emelkedését követően az index kilenc egymást követő héten át csökkent. Tehát mindössze annyit mondhatunk a múltbeli példák alapján, hogy a dollár innen erősödni vagy gyengülni fog – nem különösen hasznos információ.
  • Inkább előre tekintenék, és a fundamentális tényezőket nézve a dollár szerintem még mindig egy új, hosszú távú növekvő ciklus elején áll. Ennek oka az USA és a többi jelentősebb gazdaság makroökonómiai teljesítménye és ennélfogva a monetáris politikája közötti eltérés. Az EKB és a Fed hivatalnokainak tegnapi megjegyzései ezt szemléltetik. Az EKB elnöke, Draghi elmondta, hogy az eurozóna gazdasága veszített lendületéből, és az EKB készen áll „további rendhagyó eszközök használatára” és „a rendhagyó beavatkozások mértékének és/vagy összetételének módosítására”, amennyiben arra szükség van. Másrészt a New York-i Fed elnöke, Dudley és a minneapolisi Fed elnöke, Kocherlakota figyelmeztettek a túl korai kamatlábemelés veszélyeire. „A kamatlábemeléskor meg kell győződni arról, hogy a gazdaság számára elfogadható-e” – nyilatkozott Dudley, miközben ugyanakkor javaslata szerint a kamatlábemelés a jövő évben lenne megfelelő. Más szóval, az eurozóna kockázata, hogy a monetáris politikán esetleg tovább kell lazítani, miközben az USA-ban az a kockázat áll fenn, hogy túl korán kerül sor a megszorításra. Ezen két nézet kikristályosítja a monetáris politika eltérését, amelynek hatására szerintem a dollár valószínűleg tovább erősödik.
  • Ezzel ellentétben a kanadai monetáris politika tegnap kissé „ködössé” vált. A Kanadai Nemzeti Bank helyettes kormányzója, Wilkins elmondta, hogy a „csalódást keltő” globális helyreállás miatt a Bank csökkentette a semleges kamatláb-szintekkel kapcsolatos becslését 3,0%-4,5%-ra, miközben a pénzügyi válság előtt az 4,5%-5,5% volt. Ez a nyilatkozat nem különbözött a Fed és a Bank of England által elmondottaktól. Mindazonáltal a CAD volt a leggyengébb G10 deviza az utóbbi 24 órában, talán azért, mert Wilkins hozzátette, hogy szerinte a múlt héten közzétett augusztusi mag inflációban bekövetkezett jelentős emelkedés „következetes” volt a Bank júliusi előrejelzéseivel, amikor a BoC elmondta, hogy az inflációs nyomás csak ideiglenes volt. Nem vagyok benne biztos, és szerintem a piaci hozzáállás a kanadai dollárral szemben ismét pozitívra változhat. A mai szintek jó belépési pontként szolgálhatnak a CAD vételi pozíciókhoz, talán a japán jennel szemben, amely az éjszaka folyamán viszonylag erős volt, és ezért ismét gyengülhet.
  • A mai adatok: A keddi nap a PMI-indexek napja. Sok szeptemberi PMI-indexet tesznek közzé. Az ázsiai délelőtt során Kína előzetes HSBC gyártási PMI-indexe váratlanul emelkedett, ahelyett, hogy a várakozásoknak megfelelően az 50-es szintre csökkent volna. Az AUD és a réz rallyzott a hírek hatására, bár az AUD hétfői európai nyitó szinteknél alacsonyabb szinten marad. Nem hiszem, hogy Kína közelmúltbeli mérsékelt ösztönző intézkedései elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a gazdaság további lassulását, és fenntartom medve jellegű nézetemet az ausztrál dollárral szemben.
  • A PMI-indexek az európai nap során is központi szerephez jutnak. Napvilágot látnak az eurozóna előzetes PMI-indexei, éppen azután, miután az övezet két legnagyobb országa, Németország és Franciaország közzéteszi adatait. Az adatok várhatóan további lassulást jeleznek a gyártási és a szolgáltatási szektorban, valamint rávilágítanak az eurozóna gazdasági helyzetének romlására. Az adatok pozitív meglepetés hiányában negatív hatást gyakorolhatnak az euróra. Franciaországban közzéteszik az ország végleges 2. negyedéves GDP-jét és az előrejelzés szerint nem történt változás az előzetes adathoz képest.
  • A nap későbbi részében közzéteszik az USA szeptemberi előzetes Markit gyártási PMI-indexét és a richmondi Fed gyártási indexet azonos hónapra vonatkozóan. A Federal Housing Finance Agency (FHFA) lakásárindexet is közzéteszik és az előrejelzés szerint a lakásárak növekedési üteme valamelyest gyorsult júliusban.
  • Kanada a júliusi viszonteladói értékesítését publikálja.
  • A kansasi Fed elnöke, Esther George szólal fel. Ő az FOMC inkább megszorítás-párti tagjainak egyike, és felszólalása valószínűleg érdekes ellentétben áll majd a Kocherlakota által az éjszaka folyamán tartott, enyhítés-párti beszéddel.

 

 

Az EUR/USD pár az 1,2825-ös szint közelében konszolidált

 

Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott és valamelyest a 1,2825-ös (S1) támaszszint felett maradt. Ezenkívül az 1 órás grafikonra tekintve továbbra is pozitív divergencia állapítható meg órás momentum mutatószámaink és az ár mozgása között. Emiatt szerintem a pár valamelyest visszapattanhat. Ezt az elgondolást napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI emelkedett és kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD felfelé áttért jelző vonalán. Figyelembe véve azonban, hogy az eurozóna előzetes szeptemberi PMI-indexei várhatóan csökkentek, a következő csökkenést hamarabb észlelhetjük, mint ahogyan a technikai kép jelenleg arra utal. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ezért ragaszkodom azon nézetemhez, hogy az általános kép negatív marad és bármilyen lehetséges bika jellegű hullámot korrekciós mozgásnak és megújult eladási lehetőségnek tartanék. Várnék az 1,2825-ös (S1) szint közeljövőben bekövetkező egyértelmű, lefelé történő áttörésére, ami utat nyit az 1,2760-as (S2) kulcsfontosságú tartomány felé.

• Támaszszint: 1,2825 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2930 (R1), 1,3000 (R2), 1,3100 (R3).

 

Az USD/JPY pár konszolidációs módban mozgott a 109,25-ös szint alatt

 

Az USD/JPY pár konszolidációs módban marad, valamelyest a 109,25-ös (R1) ellenállásszinti tartomány alatt. Amíg az ár a kék növekvő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, a rövid távú irányt növekvőnek tartanám. Azonban ügyelnék a lehetséges visszatérésre a következő emelkedés előtt. Az RSI tovább csökkent, miután kilépett túlvásárolt tartományából, miközben az MACD a csúcsra került, majd lefelé áttért jelző vonalán. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel – a napi grafikonon lévő háromszögből való kilépés után – az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.

• Támaszszint: 108,00 (S1), 107,40 (S2), 106,80 (S3).

• Ellenállásszint: 109,25 (R1), 110,00 (R2), 110,70 (R3).

 

A GBP/USD pár visszapattant az 1,6280-as szintről

 

A GBP/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,6280-as (S1) szinten. Bár ez magasabb minimum szintet jelez és a rövid távú irány mérsékelten növekvő marad, várnék, amíg egyértelműen bekövetkezik az 1,6500-as (R1) felfelé való áttörése, hogy további hosszabbításokat indítson el. Egy ilyen mozgás valószínűleg következő magasabb maximum szintet jelez és ellenállásszintre talál az 1,6645-ös (R2) tartományának közelében, amely egybeesik a 80 napos exponenciális mozgóátlaggal. A napi grafikonon a 14 napos RSI emelkedett és most közeledik 50-es szintjéhez, miközben az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán. Ez fokozza annak valószínűségét, hogy további növekvő mozgást tapasztalhatunk a közeljövőben, legalábbis egy újabb teszthez az 1,6500-as (R1) szint közelében.

• Támaszszint: 1,6280 (S1), 1,6160 (S2), 1,6070 (S3).

• Ellenállásszint: 1,6500 (R1), 1,6645 (R2), 1,6740 (R3).

 

Az arany visszapattant az 1208-as szintről

 

Az arany emelkedett, miután a várakozásoknak megfelelően támaszszintre talált a 1208-as (S1) szinten. Fenntartom azon nézetemet, miszerint a visszapattanás folytatódhat, és talán tesztelést hajt végre az 1225-ös (R1) szint és a kék rövid távú csökkenő tartomány felső határának közelében. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából, majd emelkedett, miközben az MACD – bár negatív – felfelé áttért jelző vonalán. Mindazonáltal figyelembe véve, hogy a nemesfém a rövid távú csökkenő tartományában és az előző támaszszint alatt van, amely a december 31-i minimum szinttől ered, továbbra is csökkenő trendet látok, és fenntartanám azon nézetemet, miszerint a fém valószínűleg teszteli majd az 1200-as (S2) pszichológiai szintet a közeljövőben.

• Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3).

• Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3).

 

A WTI tovább csökken

 

A WTI hétfőn továbbra is csökkent és közeledik a 90,70-es (S1) támaszszinthez. Az MACD csökkent, miután a zérus szint alá került, miközben az RSI csökkent, és úgy tűnik, hogy hajlandó a 30-as szint alá kerülni. Ez megerősíti az ár mozgásának medve jellegű momentumát, valamint azt, hogy valószínűleg további rövid távú csökkenést fogunk tapasztalni, legalábbis a 90,70-es (S1) támaszszint közelében bekövetkező teszthez. A napi grafikonra tekintve a trend szerintem csökkenő marad, de továbbra is pozitív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ennek eredményeképpen semleges állásponton maradnék, ami az olaj általános képét illeti. Mielőtt biztosabb lennék a nagyobb csökkenéseket illetően, szeretném látni a 90,00-es (S2) pszichológiai szint egyértelmű, lefelé történő áttörését.

• Támaszszint: 90,70 (S1), 90,00 (S2), 87,65 (S3).

• Ellenállásszint: 93,70 (R1), 95,15 (R2), 96,00 (R3) .

Scroll To Top