Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.09.23 - Gazdasagportal.hu

Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.09.23

Biztosan fenntartható az alacsony forint kamat? – Egy újabb lengyel kamatvágás a PLN dollárral szembeni gyengülését hozhatja – Tovább növekedhet az amerikai GDP

✓  Ma délután tartja következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank. Az irányadó ráta valószínűsíthetően nem változik majd, miután a monetáris tanács júliusi ülésén egy utolsó 20 bázispontos vágással 2,10%-os mélységbe süllyesztette a kamatot és nyilatkozatok is erről szóltak. Mindemellett nem lehet 100 százalékig kizárni egy újabb monetáris lazítás lehetőségét, miután az EKB szeptemberi, meglepetést okozó kamatvágását követő hozam-különbözet növekedés, illetve a továbbra is alacsony hazai inflációs környezet akár lehetőséget is adhat. Az elkövetkező hónapok egyik legizgalmasabb kérdését éppen a rekord alacsony kamatszint fenntarthatósága jelenti, miután a jegybank alelnöke az elmúlt héten jelezte, hogy egy jelentős forintgyengülés során az MNB csupán a legvégső esetben él a kamatemelés eszközével.

✓  Bár a lengyel jegybank ülése csupán október első hetében esedékes, a piaci szereplők (és a lengyel jegybankárok!) között is élénk vita bontakozott ki, hogy küszöbön állhat-e monetáris lazítás Lengyelországban, azaz vághat-e ismét kamatot a lengyel központi bank októberben. A jegybank szeptemberi üléséről közzétett jegyzőkönyvből kiderült, hogy a döntéshozók komolyan megfontolták egy újabb vágás lehetőségét. Eközben a befektetők a tovább süllyedő lengyel inflációs ráta, valamint az orosz-ukrán krízis lengyel gazdaságra gyakorolt negatív hatásai mellett is látnak még teret a kamatvágásokra. Minderre akár már október 8-án sor kerülhet. Még az is elképzelhető, hogy a lengyel jegybank valóban újra farag a rekord alacsony kamaton. Mivel az Egyesült Államokban a Fed közben egyre közelebb kerül az első kamatemeléshez; így mindez az USDPLN grafikonjának további emelkedését vetítheti előre. A devizapár számára a trend felfelé mutat; a 3,2660-as, új lokális csúcs áttörése után a következő ellenállást a (heti bázison meghatározó) 3,2855-ös szint jelenti majd a későbbiekben, amennyiben az emelkedés folytatódik.

✓  Az elmúlt héten lezajlott, némileg ellentmondásos Fed kamatdöntést követően az amerikai dollár egyelőre töretlen lendülettel erősödik. Pénteken a második negyedéves amerikai GDP felülvizsgált értékét teszik közzé, amely akár 4,5%-os növekedésről is beszámolhat majd.  Csütörtökön a tartós cikkek rendelésállományára vonatkozó mutatót jelentetik meg, amely a megelőző júliusi hónapban – a megugró repülőgép megrendeléseknek köszönhetően jelentős növekedést produkált. A volatilisebb komponensek kiszűrése után a növekedés csupán mérsékelt ütemű, így az adatsort vélhetően nagyítóval pásztázzák majd az amerikai gazdaság további bővülésben bízó piaci szereplők.

 

Scroll To Top