Tartja éves EBITDA-célkitűzését a Magyar Telekom - Gazdasagportal.hu

Tartja éves EBITDA-célkitűzését a Magyar Telekom

A Magyar Telekom továbbra is reálisnak tartja az EBITDA éves szintű 4-7 százalékos csökkenésére vonatkozó várakozását, annak ellenére, hogy az év első negyedévében 24,3 százalékkal csökkent a vállalat kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye.

Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes az első negyedéves eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a jelenlegi piaci környezet alapján továbbra is úgy gondolja, tartható a célkitűzés. Hozzátette, a 10 százalékos rezsicsökkentés negatív hatással van a Telekom energiaszolgáltatási tevékenységére, és a közműadó mellett ez is szerepet játszott az EBITDA csökkenésében. Az energiaszolgáltatás területén azonban lát esélyt a helyzet megoldására, a közműadó szintje pedig az év hátralévő részében már nem fog változni, tekintettel arra, hogy a teljes évi összeget az első negyedévben számolta el a társaság.
A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy nincs napirenden az energiaszolgáltatási üzletág megszüntetése, arról folynak egyeztetések, hogyan lehet tovább vinni azt. A Telekom arra törekszik, hogy a többi versenytárssal azonos feltételekkel  tudjon szolgáltatni, és ehhez elsősorban a beszerzési oldalon szeretne jó pozíciót elérni.
Az energiaszolgáltatás teljesítményének egyébként meghatározó része volt a Telekom-csoport első negyedévi bevételnövekedésében, a 10 százalékos árcsökkentés ellenére is. Szabó János kifejtette, hogy elsősorban lakossági ügyfeleket szolgál ki a Telekom, azonban az energiaportfólió bevételének csak a fele származik az egyetemes szolgáltatásból, a másik fele az üzleti előfizetőktől, és utóbbiak számát szeretné növelni a vállalat.
A várható frekvenciatenderrel kapcsolatban – amelynek kiadása hatással lesz a cég eladósodottsági szintjére, és így az osztalékfizetésre is – úgy nyilatkozott: egyelőre nem lehet megbecsülni annak költségét, mivel nem ismertek a tender feltételei. Nem lehet tudni, hogy mi kerül tenderezésre, milyen formában, és egyelőre az sem világos, hogy hány szereplős piaccal számol a hatóság.
Az osztalékra vonatkozó kérdésre Szabó János úgy válaszolt, hogy a vállalat üzleti teljesítménye stabil, és ez jó kilátás az osztalékalap megteremtéséhez. Ami nem látható előre, az a makrokörnyezet, illetve a kereslet alakulása, továbbá a frekvenciatenderhez kapcsolódó kiadások alakulása.
A Magyar Telekom a korábbi előrejelzésének megfelelően a frekvenciaakvizíciók nélkül a beruházások 5 százalékos mérséklődésével számol az idén a tavalyi költéshez képest. Bevételi várakozását viszont felfelé módosította, és a korábbi legfeljebb 3 százalékos csökkenés helyett az árbevétel szinten tartását prognosztizálja.
A Telekom-csoport árbevétele 2013 első negyedévében 6,8 százalékkal 156,6 milliárd forintra nőtt az előző évi bázishoz képest, nettó eredménye 1,7 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 13 milliárd forintról. (MTI)

Scroll To Top