Csökkentette a román központi bank az idei inflációs célt

Enyhén csökkentette a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei inflációs célt, így 3,2 százalékos fogyasztói árindex növekedésre számítanak a korábbi 3,5 százalék helyett – derült ki szerdán Mugur Isarescu jegybankelnök bejelentéséből.

A román központi bank korábban 1,5-3,5 százalékos inflációs célt tűzött ki az idei évre, így az új bejelentés szerint a központi bank enyhén lefelé módosította a felső határértéket.
Romániában 5,25 százalék volt márciusban az éves infláció. Isarescu elmondta, hogy a várakozások szerint a fogyasztói árindex alakulása szeptemberre már megközelíti a várt célsávot, az év végére pedig kényelmesen beleférnek, így várhatóan 3,2 százalék körül alakul az éves infláció.
Bejelentette, hogy a legújabb becslések szerint a 2014-es inflációs cél is módosult, így a korábban tervezett 3,2 százalék helyett 3,3 százalékos fogyasztói árindexre számítanak.
Romániában jelenleg az alapkamat 5,25 százalék, miután a kormány május elején kilencedszer sem módosította azt. Az elemzők többsége szerint a kamatszint nem változik az év végéig. (MTI)

Scroll To Top