Szíriai polgárháború – Lavrov: van esély a békére

Szíriában még mindig van esély a békére, amit nem szabad elszalasztani – jelentette ki Szergej Lavrov csütörtökön Asztanában, Kazahsztán fővárosában.

Az orosz külügyminiszter az Eurázsiai Egyetemen tartott előadásában leszögezte: Moszkva továbbra is a genfi nyilatkozaton alapuló politikai rendezés mellett áll ki, amely szerint a szíriaiaknak maguknak kell dönteniük jövőjükről.
Lavrov üdvözölte a szíriai kormány bejelentését, hogy elfogadja a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére tett orosz javaslatot. Figyelmeztetett, hogy egy katonai beavatkozás tovább destabilizálná a helyzetet Szíriában és az egész térségben, ezért Oroszország aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz ennek megakadályozására.
Az orosz diplomácia vezetője a kazah fővárosból Genfbe utazik, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel megvitassa az orosz kezdeményezést. Lavrov közölte, hogy a tárgyalásokhoz orosz és amerikai vegyifegyver-szakértők is csatlakoznak. „Mi és az amerikaiak is viszünk szakértői küldöttséget, amelyeknek a tagjai rendelkeznek a szükséges ismeretekkel a hasonló jellegű problémák megoldásának kidolgozásához” – mondta. A miniszter kifejtette: „Biztosítani kell, hogy Szíria csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Ez előfeltétele  annak, hogy Damaszkusz bejelentse, hol tárolja vegyi fegyvereit és feltárja vegyifegyver- programját”.
Az orosz diplomácia vezetője nem zárta ki, hogy Genfben háromoldalú találkozó is létrejöhet, amelyen rajta és John Kerryn kívül Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja is részt venne. A megbeszélésen a szíriai válság politikai, tárgyalásos megoldását célzó, Genf-2 konferencia kilátásait vitatnák meg. „Ha már egyszer van esély a katonai forgatókönyv alkalmazásának megakadályozására, vagyis arra, hogy a Genf-2 tanácskozást előkészítő munka gyakorlati szakaszba léphet, akkor azt nem szabad elszalasztani. Azzal a feltétellel, hogy a nyugati és a  regionális (közel-keleti) partnerek biztosítják a békétlen szíriai ellenzék konstruktív hozzáállását” – hangsúlyozta Szergej Lavrov.(MTI)

Scroll To Top