Szíriai konfliktus – Izraeli miniszter óvatosan támogatta a vegyi fegyverek megsemmisítésének tervét

Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és a hírszerzés izraeli minisztere óvatosan bizakodott, és támogatását fejezte ki a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi megsemmisítésével kapcsolatban az izraeli katonai rádióban csütörtök reggel.

A tervvel kapcsolatban hivatalos izraeli kormányálláspont még nem hangzott el. Steinic – aki Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, előző kormányának pénzügyminisztere – úgy véli, megoldást jelenthet, ha Moszkva garantálja, hogy Szíria megtisztul a vegyi fegyverektől.
Steinic megjegyzései arra utaltak, hogy a fegyverek gyorsabb leszerelése érdekében a vegyi arzenál külföldre szállítását támogatja. „Nem mondhatom, hogy teljesen hiszünk benne, de ha az orosz javaslat szerint valóban eltávolítják a vegyi fegyvereket Szíriából, majd felszámolják azokat, akkor ily módon véget érhet ez a tragédia, és megszűnhet ez a fenyegetés” – nyilatkozott az izraeli miniszter.
A Maariv című lap csütörtöki számának cikke szerint viszont a szíriai vegyifegyver-arzenál megsemmisítése szinte lehetetlen feladat, amely a szakértők szerint több mint tíz évig eltarthat.
A lap szerint nehézséget jelent háborús körülmények között a raktárak fölötti ellenőrzés biztosítása, nehéz lesz megbízni Bassár el-Aszad őszinteségében, hogy feltárja az összes tárolóhelyet, valamint szükség lesz több tucat létesítményre a vegyi anyagok lebontásához, vagy külföldre kell szállítani azokat.
„Ez nem az elszáradt levelek elégetése a kert végében – nyilatkozott Mike Coleman, egy ezzel foglalkozó amerikai cég vezető tudósa. – Ezt nem lehet máról holnapra véghezvinni. Nem egyszerű és nem olcsó munka.”
Az Egyesült Államok – jóllehet a szíriainál jelentősebb – saját vegyi fegyvereinek megsemmisítése jelzi a feladat nehézségét. Ez a munka a kilencvenes években kezdődött és 2023-ban fejeződik be, költségei 35 milliárd dollárra rúgnak. Robotok és különlegesen kiképzett katonák vegyi anyagokkal és magas hőmérsékleten elégetve semmisítik meg a kémiai összetevőket, a szarin gázt folyékony nátrium-hidroxid hozzáadásával teszik ártalmatlanná, míg a mustárgázt lúgos vízzel semlegesítik.(MTI)

Scroll To Top