Szíria – Párizs kizárta az “egyoldalú döntést” a fegyveres beavatkozásról

A francia kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy Párizs nem hoz “egyoldalú döntést” fegyveres beavatkozásról Szíriában a vegyi fegyverek raktárainak megsemmisítése céljából.

“Franciaországnak nem lesz egyoldalú és elszigetelt döntése. Mostantól a nemzetközi közösség lép” – fogalmazott Najat Vallaud-Belkacem a szerdai kormányülést követően. A kormányszóvivő jelezte, hogy Laurent Fabius külügyminiszter kedden és szerdán egyeztetett John Kerry amerikai és William Hague brit kollegájával, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral a szíriai helyzetről.
“Megosztotta velük azokat az adatokat, amelyek rendelkezésünkre állnak, és amelyek alapján bizonyosak vagyunk abban, hogy szaringázt vetettek be Szíriában” – jelezte a kormányszóvivő. Elmondta, hogy a kormányülésen Fabius megismételte azt a véleményét, hogy “egy határvonalat átléptek” Szíriában. Az egyik minta esetében pedig a kormányszóvivő szerint “nem kétséges, hogy a rezsim és cinkostársai a felelősek a szaringáz bevetéséért”.
A lehetséges válaszlépést firtató kérdésre Najat Vallaud-Belkacem a külügyminiszterre hivatkozva azt válaszolta, hogy “jelenleg tárgyalások folynak” (a kérdésről), s “mindegyik lehetőség az asztalon van”. “De természetesen a cél a lakosság hatékony és gyors megóvása és ugyanakkor a politikai átmenet biztosítása Szíriában” – hangsúlyozta.
A szíriai rendezés érdekében szerveződő második nemzetközi genfi konferenciát “a szükséges időben megtartják” – erősítette meg a francia politikus. A Washington és Moszkva javaslatára az előzetes tervek szerint június közepére tervezett találkozót várhatóan júliusban rendezik meg. Az Egyesült Államok, Oroszország ás az ENSZ képviselői szerdán tartanak a konferenciával kapcsolatosan előkészítő megbeszélést Genfben. (MTI)

Scroll To Top