Árvíz – Nagybajcsnál várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna

Nagybajcs térségében várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna, a 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de csaknem fél méterrel magasabb lesz a vízszint mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál – derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdai közléséből.

Az igazgatóság honlapján közzétett információ szerint az árvízi védekezési munkálatokban 1300-an vesznek részt az vízügyi igazgatósághoz tartozó területen, 350-nél többen az ország társigazgatóságaitól érkeztek a védekezés segítésére.
A szakemberek és az önkéntes segítők magasítják a töltéseket, homokzsákokat töltenek, azokat beépítik a védműbe.
A veszélyeztetett területeken, köztük Dunaszentpálon, Győrújfalun és Győr-Bácsán a honvédség nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.
A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650 centiméterig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás szerda reggel 6 órakor elérte a 620 centimétert, ami a harmadfokú készültség korábbi szintje. A Mosoni-Dunán, Mecsérnél az árhullám tetőzése 520-540 cm körül várható.
A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat. A Rába több árvízvédelmi szakaszán, köztük a Győr-Koroncó közötti szakaszon, továbbá a mérgesi, az ikrényi és a rábapatonai gátőrjáráson harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben szerda reggeltől. (MTI)

Scroll To Top