Szíria – Lavrov: az orosz fegyverszállítások nem sértik az erőegyensúlyt

Moszkva betartja a nemzetközi egyezményeket a Szíriába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban, az orosz fegyverzet nem sérti az erőegyensúlyt a régióban és nem juttatja előnyhöz a damaszkuszi kormányerőket az ellenzéki fegyveresekkel szemben – jelentette ki pénteken az orosz külügyminiszter, miután Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral tárgyalt a dél-oroszországi Szocsiban.

Szergej Lavrov a The New York Times című amerikai lap hírére reagált, miszerint Oroszország hadihajók ellen bevethető, korszerűsített manőverező robotrepülőgépekből álló szállítmányt indított Szíriába.
A tekintélyes amerikai újságnak név nélkül egy titkosszolgálati forrás kifejtette, hogy ezekkel a robotrepülőgépekkel a damaszkuszi hatalom sikerrel állhat ellen bármilyen külső beavatkozásnak, illetve akadályozhatja meg a felkelőknek szánt fegyverszállításokat, vagy Szíria tengeri blokádját. Ezen túlmenően Bassár el-Aszad továbbra is megőrizheti hatalmát, ami Washington szerint kedvezőtlenül befolyásolja a szíriai válság tárgyalásos rendezését.
Az orosz diplomácia vezetője értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ezt a hírt a sajtó szenzációként tálalja. Mint mondta, Oroszország nem titkolja, hogy érvényes szerződések alapján elsősorban védelmi célú fegyvereket, légvédelmi rendszereket szállít Szíriának és azzal sem a nemzetközi egyezményeket, sem az orosz jogszabályokat nem sérti meg.
Moszkva arra számít, hogy a damaszkuszi kormány és az ENSZ között megszületik az egyezség arról, hogy a nemzetközi szervezet képviselői megvizsgálhassák, bevetettek-e vegyi fegyvert a szíriai Aleppó körzetében. Szergej Lavrov közölte, hogy tudomásuk szerint a szíriai vezetés készen áll az ENSZ-ellenőrök fogadására. Moszkva mindent megtesz ennek érdekében – mondta az orosz külügyminiszter.
Ban Ki Mun áprilisban előbb azt jelentette be, hogy a szíriai vezetés kérésére a nemzetközi szervezet ellenőröket küld Aleppóba, ahol Damaszkusz szerint az ellenzéki erők március 19-én vegyi fegyvert vetettek be. Később azonban az ENSZ-főtitkár Franciaország és Nagy-Britannia nyomására közölte, hogy ki kell vizsgálni a szíriai ellenzék állítását, miszerint Bassár el-Aszad hadserege tavaly decemberben vegyi fegyvert alkalmazott Homsznál – emlékeztetett a Ria Novosztyi. Az orosz hírügynökség szerint az ENSZ-ellenőröknek emiatt Cipruson kellett maradniuk, ahol a damaszkuszi vezetés engedélyére várnak, hogy Szíria egész területén vizsgálódhassanak. Az ENSZ-főtitkár Szocsiban a Moszkva és Washington által összehívandó nemzetközi Szíria-konferencia mielőbbi megtartását sürgette. A tanácskozáson valamennyi érintett felet tárgyalóasztalhoz kell ültetni – mondta.
Szergej Lavrov közölte, hogy rendezést szolgáló tanácskozást Moszkva az ENSZ égisze alatt tartja elfogadhatónak. Az orosz külügyminiszter hozzátette: ehhez előbb meg kell határozni, kik vesznek részt rajta.
Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Irán is ott lehessen a Szíria-konferencián. (MTI)

Scroll To Top