Matolcsy: a növekedési hitelprogram szerény, de szükséges

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram szerény, de szükséges program a növekedési fordulat eléréséhez – mondta Matolcsy György jegybankelnök az MNB országos szakmai konzultációjának második, pénteki állomásán, Balatonfüreden.

Hangsúlyozta: a jegybank eszköztára szűk, de a bejelentett intézkedések szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjön a növekedési fordulat és fenntarthatóvá váljon a növekedés.
Azzal kapcsolatban, hogy a monetáris tanács minden kamatdöntési periódusban 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött, úgy fogalmazott: „ez a fokozatosság, kiszámíthatóság bejött, a folyamatosság, tehát az, hogy mindig megyünk előre, az bevált, az egy jó stratégia”.
Matolcsy György szerint a magyar hitelrendszer „alig működik”. Egy széles mikrovállalati körben lényegében nincs hozzáférés a pénzpiacokhoz, és ha van, akkor drágán működik.     Kijelentette: mivel Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás „rendben van”, az MNB négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz.
Egyrészt a pénzügyi költségek csökkentésére kell törekednie a jegybanknak. Az ilyen költségek között említette a jegybanki alapkamatot, az alapkamat után beárazott hitelkamatokat és az állami adósságszolgálat kamatterhét. Rámutatott: minden esetben amikor az MNB kamatot vág, az átgyűrűzik az állampapír-piaci hozamokba, de növekvő állampapír-piaci keresletet is teremt, mert a befektetők arra számítanak, hogy később még alacsonyabb lesz a kamatszint.     Hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nem szabad terhelnie a költségvetést, ezért az idén és jövőre is nullszaldósnak kell lennie az MNB működésének. „Ez kötelességünk” – fogalmazott, emlékeztetve, hogy az Európai Unió korábban 2013-2014-re 380 milliárd forintos jegybanki veszteséget jósolt, amelyet a költségvetésből kellene finanszírozni.     A növekedést segítő harmadik terület a jegybank által bejelentett növekedési hitleprogram.     A negyedik terület – mondta -, ha „balul ütne ki valami az unióban vagy a világban és újra megtámadnák Magyarországot”, akkor a jegybanknak kötelessége megvédeni a magyar pénzügyi rendszert. „Reméljük ez nem történik meg” – tette hozzá.
Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt róla: az igazgatótanács úgy döntött, hogy a növekedési hitelprogram első pillérének keretében a beruházási célra folyósítandó hitelek folyósításához a bankok 2014. február végéig kapnak haladékot.
A program júniustól augusztusig tartó futamideje alatt a szerződéseket kell megkötni és ez idő alatt a hitelösszeg 30 százalékát kell csak folyósítani.
A fennmaradó összegeket a hitelintézetek a folyósítás esedékességekor kérhetik majd az MNB-től.
A jegybank korábban arról tájékoztatott, hogy a beruházások megfelelő előkészítésének érdekében az ilyen hitelekért folyamodó vállalkozások később is felvehetik a kedvezményes kamatfeltételekkel nyújtott hitelösszeget.
Nagy Márton az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hitelintézeteknek valószínűleg jövő kedden küldik ki a szerződéstervezeteket és a terméktájékoztatót, a bankoknak pedig jövő péntekig kell közölniük, hogy mekkora összeget igényelnek. (MTI)

Scroll To Top