Szíria – Cameron: “gyűlnek a bizonyítékok” a szíriai vegyifegyver-használatra

Egyelőre “korlátozott, de egyre nagyobb számú” bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be – mondta pénteken a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC rádiónak nyilatkozva “valószínűsíthetőnek” nevezte, hogy a vegyi fegyvereket a kormányerők alkalmazták.
Cameron szerint a fejlemény “rendkívül súlyos”, mivel a vegyi fegyverek használata háborús bűncselekmény, ezért nagyon komolyan kell venni.
A brit kormányfő ugyanakkor gyakorlatilag kizárta a közvetlen brit katonai beavatkozást, “valószínűtlennek” mondva, hogy brit szárazföldi erők hadműveleteket kezdenének Szíriában.
Cameron mindazonáltal kijelentette: Barack Obama amerikai elnök helyesen jelölte meg a vegyi fegyverek szíriai bevetését olyan tilalmi “vörös vonalként”, amelynek átlépése esetén a nemzetközi közösségnek további intézkedéseket kell tennie.
Előző nap a brit külügyminisztérium szóvivője is közölte, hogy a minisztériumnak vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló információi vannak.
A szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint “Szíriából származó anyagmintákban” brit szakértők szaringáz nyomait mutatták ki, de a külügyminisztériumnak több más forrásból is “korlátozott, de meggyőző” információi vannak arról, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be.
A külügyi szóvivő nem jelentette ki egyértelműen, hogy e vegyi fegyvereket a szír kormányerők alkalmazták, de felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy hitelesen bizonyítsa: nem ő rendelte el vagy hagyta jóvá e fegyverfajták használatát.
A szóvivő is hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.
A brit sajtó nemrég már megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek bevetésére utaló nyomokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban.
A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve két hete azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi- és biológiai kutatóintézetének szakértői “egyértelmű bizonyítékokat” találtak e talajmintákban “valamilyen fajtájú vegyi fegyver” szíriai bevetésére.
A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan körzetből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között.
A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit szakértők által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. “Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre” a vizsgálati eredmények alapján – fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása. (MTI)

Scroll To Top