Szíria – Átalakította kormányát Bassár el-Aszad szíriai elnök

Hét poszton átalakította a kormányt Szíriában Bassár el-Aszad elnök, egyebek között az olajipari és a pénzügyi tárca élén történt változás. A kabinet nem közölte a kormányátalakítás okát, a változtatásokat szombaton tette közzé a SANA hivatalos hírügynökség.

A kabinet nem közölte a kormányátalakítás okát, a változtatásokat szombaton tette közzé a SANA hivatalos hírügynökség.
Aszad döntésének értelmében a pénzügyi tárca élére Iszmáil Iszmáil került, a kőolaj- és természeti kincsek minisztere pedig Szlímán Abbász lett. Az eddig egybetartozó szociális és munkaügyi tárcát szétválasztották, élükre két új miniszter került. Szociális miniszterré egy hölgyet neveztek ki Kinda Smat személyében. A lakás- és építésügyi miniszter posztján, a közmunkaügyi tárca élén, valamint a mezőgazdasági tárca vezetőjének személyében is változás történt.
A már 60 ezer emberéletet követelt szíriai válság közel két évvel ezelőtti kezdete óta az ellenzék és a nyugati közösség által élesen bírált Aszad többször változtatott a kormány összetételén.
Ahmed Moáz el-Hatíb, az ellenzéki koalíció vezetője a válság megoldásának érdekében nemrégiben közvetlen tárgyalásokat ajánlott a kormány azon képviselőinek, „akinek a kezéhez nem tapad vér”, hozzátéve, hogy bármilyen párbeszéd kezdődjön is, azon tárgyalni kell Bassár el-Aszad elnök távozásáról. (MTI)

Scroll To Top