Szakértő: nem megoldás, hogy Venezuelában öt nullát levágnak a helyi pénznem végéről

Nem megoldás, hogy Venezuelában öt nullát levágnak a helyi pénznem végéről, mert a jelenlegi hiperinfláció mellett ezeket akár egy év múlva „vissza lehet rajzolni” – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Nagy Sándor Gyula véleményét arról kérték, hogy öt nullát vágnak le a venezuelai pénznem, a bolívar végéről a hiperinfláció miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a dél-amerikai országban az infláció elérheti akár az egymillió százalékot az év végéig.
A szakértő szerint az egymillió százalékot talán úgy lehetne érzékeltetni, hogy körülbelül három-négynaponként duplázódnak az árak, tehát ha valaki megkapja a fizetését hónap elején, akkor az öt nap múlva már csak a felét éri, a hó végére meg semmit. A venezuelai átlagfizetés ötmmillió bolívar fölött van, ez 1 euró 40 centnek, 500 forintnak felel meg – ismertette. A legnagyobb bankjegy pedig az 500 bolívaros, így hátizsáknyi pénzek kellenének egy bevásárláshoz, ha lehetne valamit kapni, de a legnagyobb probléma, hogy sokszor alapvető élelmiszerek sincsenek a boltokban.

Nagy Sándor Gyula szólt arról is, hogy Venezuelában a teljes mértékben értéktelen papírpénzből táskákat, ruhákat varrnak és próbálják eladni kolumbiai pesóért a kolumbiai határon, hogy olyan pénzt kapjanak, amelyből tudnak vásárolni, mert a szomszédos országok valutáit fogadják el nem hivatalosan az üzletekben, hiszen ezeknek az értéke még mérhető.(MTI)

Scroll To Top