Heti tőzsdei összefoglaló: Növekvő forgalomban erősödött a BUX-index a héten

Növekvő forgalomban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 943,64 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 757,12 ponttal, 2,15 százalékkal magasabban.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 29,12 milliárd forintot az előző heti 45,19 milliárd forint után, a vezető részvények erősödtek.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte, hogy jelentősen javult a nemzetközi befektetői hangulat a hét második felében, miután szerdán Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megállapodtak, hogy törekednek a vámmentességre és a kereskedelmi akadályok megszüntetésére. Erre a hírre a magyar részvénypiacon főként az OTP árfolyama reagált, a bankpapír árfolyama elérte a 10 400 forintos szintet, a következő időszakban további emelkedés várható az elemzés szerint.
Az elemzés szerint érdemes figyelni a Richter árfolyammozgására, mivel sikerült megkapaszkodnia a 4700-4900 forintos, hosszabb távon is kiemelt jelentőségű támasz-zónában, így a jelenlegi mozgás akár egy hosszabb távú pozitív fordulat előfutára is lehet.

Kedden tartott kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, a várakozásoknak megfelelően nem módosultak a kamatszintek. Nagyobb bejelentésre a szeptember 18-i kamatdöntő ülésen kerülhet majd sor, ugyanis ekkor jelenik meg a friss inflációs jelentés.
Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) is kamatdöntő ülést tartott, a várakozásoknak megfelelően nem változtak a monetáris kondíciók és a közlemény sem tartalmazott új elemet – olvasható az Equilor elemzésében.
A héten az OTP árfolyama 4,92 százalékkal erősödött, pénteken 10 450 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 13,32 milliárd forintot.
A Richter részvényei 1,08 százalékkal emelkedtek a héten, a papír 4882 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 7,19 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom árfolyama 0,5 százalékkal erősödött a héten, 403 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 392,21 millió forint volt.
A Mol részvényei 0,07 százalékkal emelkedtek a héten, pénteki záró ára 2710 forint volt, heti forgalma meghaladta a 5,29 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3878,21 ponton zárt, az előző héthez képest 43,86 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban.(MTI)

Scroll To Top