S&P: lassan lendületbe jön az euróövezet

Lassan lendületbe jön az euróövezeti gazdaság, ám a növekedés továbbra is kiegyensúlyozatlan és  enyhe ívű lesz – jósolta pénteki negyedéves előrejelzésében a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett új prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke az idén átlagosan 1 százalékkal, jövőre 1,4 százalékkal növekszik. A növekedés fő hajtóereje a cég szerint a nettó export és a beruházások mérsékelt élénkülése.
A kilábalási folyamat kiegyensúlyozatlanságát jelzi ugyanakkor, hogy a harmadik fő tényező, a háztartási fogyasztás várhatóan gyenge marad – áll az előrejelzésben.
A Standard & Poor’s szerint emellett a felzárkózó piacok növekedésének lassulása és az ukrajnai válság geopolitikai hatása is potenciálisan lefelé mutató kockázatokat jelent az euróövezeti növekedésre.
Jean-Michel Six, az S&P európai főközgazdásza az általa jegyzett előrejelzésben hangsúlyozza: a fő kérdés az, hogy az euróövezet kezdeti szakaszban járó kilábalásához ad-e friss lendületet a magánszektor a fogyasztás és a beruházások élénkülésével, vagy pedig a növekedés továbbra is elsősorban a külkereskedelemre épül.
Six szerint a Standard & Poor’s közgazdászai azzal számolnak, hogy az eurójegybank (EKB)) irányadó kamata a következő két évben a mostani 0,25 százalékos szinten marad. Ennek ellenére a hitelminősítő változatlanul lát valamelyes kockázatot arra, hogy a valutauniós gazdaság kilábalási folyamata az idei év vége felé kifullad, és jövőre sem gyorsul.
Az S&P megítélése szerint ugyanakkor ennek valószínűsége már kevesebb mint egy a háromhoz.
A hitelminősítő az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban, Nagy-Britanniában sokkal gyorsabb növekedést vár. Pénteki előrejelzése szerint a brit GDP-érték az idén 2,7 százalékkal, jövőre 2,4 százalékkal növekszik.
A brit növekedési kilátásokat a brit kormány is egyre derűlátóbban ítéli meg.
George Osborne pénzügyminiszter, aki e héten mutatta be a londoni alsóházban az áprilisban kezdődő 2014-2015-ös pénzügyi év költségvetését, a tervezetet ismertetve közölte: a kormány felülvizsgált új prognózisa szerint a brit hazai össztermék az idei naptári évben 2,7 százalékkal növekszik az eddig várt 2,4 százalék helyett, a 2015-re szóló hivatalos növekedési előrejelzés pedig 2,3 százalékra javult a korábbi becslésben szereplő 2,2 százalékról.
A brit kormány várakozása szerint 2016-ban és 2017-ben 2,6 százalékkal, 2018-ban 2,5 százalékkal növekszik a gazdaság teljesítménye.
Osborne szerint ez azt jelenti, hogy a brit gazdaság növekszik a leggyorsabban a vezető ipari hatalmak között.
Az euróövezetre ugyanakkor egyes citybeli házak a Standard & Poor’s pénteki előrejelzésénél is gyengébb prognózisokat tartanak érvényben.
A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlege ugyancsak pénteken ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte, hogy euróövezeti elemzőstábja az erősödő – elsősorban a beruházási kiadásokban mutatkozó – belső fogyasztási dinamika alapján javította ugyan a valutaunió idei GDP-növekedésére adott becslését, de az eddigi 0,5 százalék helyett így is mindössze 0,9 százalékos átlagos GDP-pluszt vár 2014 egészében.(MTI)

Scroll To Top