S&P: az egész euróövezet hitelképességét befolyásolhatja a német EU-szkeptikus párt előretörése

Az egész euróövezet adósságpiaci megítélését befolyásolhatja az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német euroszkeptikus párt “gyors és kitartó” előretörése, mivel emiatt keményebbé válhat a német kormány hozzáállása az euróövezeti válságkezeléshez – áll a Standard & Poor’s kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős részlegének elemzési igazgatója, Moritz Kraemer – a tanulmány szerzője – kiemeli, hogy egészen a legutóbbi időkig nem volt olyan nyíltan euroszkeptikus párt Németországban, amely képes lett volna egy táborba gyűjteni az euróövezeti pénzügyi segélyprogramok és a német adófizetőkre ezekből háruló, vélelmezett pénzügyi kockázatok ellenzőit. Ez a kényelmes helyzet azonban a jelek szerint véget ért azzal, hogy egy nyíltan EU- és euróellenes párt gyökeret vert Németországban is.
A német pártpolitikai tájkép e módosulása szűkítheti a német kormány manőverezési mozgásterét, és ennek következményei lehetnek az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozatalra is.
Angela Merkel kancellárnak és a kormányzó CDU-nak hosszú ideig nem kellett attól tartania, hogy tőle jobbra megjelenik egy életképes ellenzéki erő, és ez lehetővé tette, hogy a CDU “mélyen behúzódjon a politikai spektrum közepére” – áll a Standard & Poor’s keddi londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint ugyanakkor ez űrt teremtett a német politikai színkép konzervatív szélein, és az euroszkeptikusabb választók egyre inkább úgy érezték, hogy az ő gondjaikkal a CDU nem foglalkozik. Az AfD sikeresen vonzotta magához ezeket a kiábrándult választókat, és ezt a folyamatot csak könnyítette a liberális FDP “gyors kimúlása” – vélekedik tanulmányukban az S&P vezető szakértője.
A ház szerint ha az AfD népszerűsége tartósnak bizonyul, akkor a CDU várhatóan megpróbálja “visszafoglalni” azt a politikai teret, amelyet középre húzódásával hátrahagyott. Ennek következménye viszont egyre nagyobb eséllyel az lehet, hogy a CDU – és így Németország – az eddigieknél keményebb álláspontra helyezkedik az euróövezeti kompromisszumokkal szemben, és például kevesebb rugalmasságot tanúsít más európai szuverén adósok költségvetési kiigazítási ütemének lazítása iránt, vagy még nyíltabban kritikus retorikával illeti az eurójegybank (EKB) monetáris politikáját. Ez tovább nehezítené az EKB nem konvencionális monetáris politikai döntéseinek kimunkálását és végrehajtását.
Mindez nem számítana sokat, ha az euróövezeti válságról már biztonsággal ki lehetne jelenteni, hogy véget ért, ám valószínűtlen, hogy ez lenne a helyzet. Az euróövezet gazdasági teljesítménye még mindig nem érte el a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintet, ráadásul a kilábalási folyamat az idén csaknem teljesen leállt. A munkanélküliség továbbra is veszélyesen magas, egyre nagyobb a dezinflációs nyomás, miközben Németország kivételével az összes nagy euróövezeti gazdaságban folytatódik a közadósság-teher növekedése – hangsúlyozza a Standard & Poor’s tanulmánya.
Az eddigi konstruktív német hozzáállás alapvető fontosságú volt az euróövezet jelenlegi pénzügyi támogatási infrastruktúrájának kiépítésében, és ez kedvező hatást gyakorolt az alacsonyabb adóskockázati besorolású eurógazdaságok hitelképességére. Ha Németország hozzáállása merevebbé válik ezen a téren, az csökkentheti a pénzügyi befektetők bizalmát az euróövezeti szuverén adósok számára szükség esetén hozzáférhető multilaterális támogatási rendszer szilárdságában. Egy ilyen hangulati váltás nyomán – a szuverén kötvények történelmi mélységekben járó jelenlegi kamataihoz képest – kedvezőtlenebbé válhatnak a gyengébb adósosztályzatú euróövezeti gazdaságok piaci finanszírozási kondíciói – áll a Standard & Poor’s elemzésében.
A cég szerint mindezek alapján az AfD támogatottságának növekedése olyan új tényező, amelyet az adósságpiaci szereplőknek ezentúl figyelniük kell.(MTI)

Scroll To Top