Sokezres tüntetés Moszkva központjában az ukrajnai békéért - Gazdasagportal.hu

Sokezres tüntetés Moszkva központjában az ukrajnai békéért

Sokezres tüntetést tartottak vasárnap Moszkva központjában az ukrajnai békéért és a Kreml beavatkozása ellen. Ez volt az első ilyen megmozdulás a konfliktus kezdete óta.

A felvonulók soraiban ismert ellenzéki politikusok, közöttük Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes, a parlamenten kívüli Parnasz párt és a Szolidaritás mozgalom társelnöke, valamint neves jogvédők is megjelentek. A házi őrizetben lévő Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzéki politikust az általa vezetett Haladás párt számos tagja és támogatója képviselte. A tömeg főként orosz és ukrán zászlókat lengetett, de egy-egy lengyel, valamint grúz nemzeti színű, illetve a NATO jelképével díszített lobogó is feltűnt a menetben.
A felvonulók azt kiabálták, hogy véget kell vetni a háborúnak Ukrajnában, és hogy elegük van Vlagyimir Putyin elnök hazugságaiból és a szerintük Oroszországban uralkodó diktatúrából.
A tömeg a rendőrség szerint ötezer fős volt, de a szervezők több tízezer részvevőről beszéltek. A békemenet szervezőbizottságának egyik tagja az MTI-nek elmondta, az engedélyt 50 ezer főre kérték és kapták meg a moszkvai hatóságoktól, és szerinte annyian meg is jelentek a békemeneten.
Ez a háború őrültség és bűncselekmény Ukrajna, a Donyec-medence lakói és az oroszok ellen – hangoztatták a tüntetők, és azt követelték, hogy az orosz hatóságok hagyjanak fel “agresszív és felelőtlen” politikájukkal.
A szervezők elmondták: elégedettek a felvonulók számával, és azzal, hogy az összegyűlt több tízezer ember kifejezhette a társadalom jelentős részének véleményét. Mindent megtettek azért, hogy az esemény békésen menjen végbe. Önkénteseik felügyeltek a rendre, és arra, hogy a provokátorok ne zavarhassák meg a menetet, amely a Moszkva központjában lévő Puskin tértől a Szaharov sugárútig vonult.
Kisebb incidensek mégis történtek, de a felvonuláson részt vevő nacionalisták és az anarchisták összeszólalkozását kivéve békésen zajlott a rendezvény. Pedig a menetet több helyen is bekiabálásokkal és a szakadár Novorossziját éltető, a békét követelőket hazaárulóknak nevező feliratokkal próbálták megzavarni. Erre is volt válaszuk a békemenet részvevőinek: Az egyik transzparensen ezt lehetet olvasni: “A hazafi nem egyenlő az agresszorral”.
A csupán kétórásra tervezett megmozdulás részvevőit a szervezők, és a hatóság emberei is sürgették az időtartam leteltével, hogy mielőbb hagyják el a Szaharov sugárutat. Utóbb kiderült, nem csak az utat akarták átadni az autóknak, hanem attól is tartottak, hogy az addigra ott összegyűlt néhány száz, Novorosszija-zászlókat lobogtató ellentüntető összecsaphat a békésen felvonulókkal.
A békemenetre több orosz nagyvárosban is engedélyt kértek az ellenzékiek, de azt a hatóságok több településen is elutasították. Ahol Moszkván kívül mégis megtartották, ott csekély létszámban jelentek meg az utcákon az ukrajnai fegyveres konfliktust és Moszkva Ukrajna-politikáját ellenzők.(MTI)

Scroll To Top