Snowden menedékügye – Snowden nem zárja ki, hogy állampolgárságot kér Oroszországban

Edward Snowden nem akarja egyelőre elhagyni Oroszországot, és nem zárja ki, hogy a jövőben orosz állampolgárságért folyamodik – közölte szerdán Anatolij Kucserena orosz ügyvéd.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársának jogi segítséget nyújtó szakember azt mondta, hogy ügyfele addig mindenképpen Oroszországban marad, amíg megkapja az ideiglenes menedékjogot. Szerinte ennek egy hét alatt meg kell történnie. Mindazonáltal az amerikai férfinak szándékában áll találkozni azon országok államfőivel, amelyek készen állnak arra, hogy befogadják őt – közölte Kucserena.
Az ügyvéd hozzátette, hogy az amerikai informatikus kérhetett volna politikai menedéket is öt évre. Elismerte, Snowden nem adott írásbeli garanciát arra, hogy betartja az orosz államfő feltételeit és felhagy azzal, hogy kárt okozzon az Egyesült Államoknak.
Abban a pillanatban, hogy Edward Snowden megkapja az ideiglenes menedéket, szabadon mozoghat Oroszország területén – hangoztatta az ügyvéd aki szerint azonban az ideiglenes menedék korlátozást jelent, amit a házi őrizethez tud hasonlítani.
A Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) internetes oldalán olvasható tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékjogi státus birtokában lévő személy az FMSZ menekültszállásán lakhat, és munkát is vállalhat Oroszországban.
Kucserena, aki tagja a Kreml mellett működő Társadalmi Kamarának, azt is elmondta, hogy készen áll a továbbiakban ingyenes jogi tanácsadást nyújtani Snowdennek, aki bármikor hívhatja őt a telefonján. „Ha találkozót kér, a Vörös téren fogunk sétálni, és megmutatom neki a Lenin mauzóleumot. Meg kell ismernie a kultúránkat” – mondta Anatolij Kucserena.
A Rosszija 24 állami hírtelevíziónak egy másik szakértő elmondta, hogy az ideiglenes menedékjog birtokában Snowden kérheti az orosz állampolgárságot.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán újságíróknak arról beszélt, hogy az orosz-amerikai államközi kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a titkosszolgálatok civakodása a Snowden-ügy körül. Az orosz államfő szerint az amerikai informatikusnak nem célja, hogy örökre Oroszországban maradjon.(MTI)

Scroll To Top