Silvio Berlusconi népszavazást indít az elnöki köztársaságról

A Hajrá Olaszország (FI) olasz jobbközép párt aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy írjanak ki népszavazást a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról – jelentette be Silvio Berlusconi, a FI elnöke szerdai római sajtótájékoztatóján.

Silvio Berlusconi abszurdnak nevezte, hogy az olasz államfőt az eddigi szokás szerint továbbra is a parlamenti pártok válasszák meg, megkerülve az olasz nép akaratát. Arra emlékeztetett, hogy Giorgio Napolitano jelenlegi elnököt is éjszakába nyúló parlamenti szavazással választották meg 2006-ban. “Az éjszaka leple alatt lett belőle államfő” – fogalmazott Berlusconi.
Hozzátette, hogy Napolitano egyébként is “patológiai esetté nőtte ki magát”. Silvio Berlusconi szerint ugyanis az államfő alkotmányos hatáskörét túllépve igyekszik irányítani az olasz politikát.
A FI aláírásgyűjtése szeptemberben indul. Berlusconi szerint a népszavazás kiírásához szükséges ötvenezer aláírást könnyen összegyűjtik. Silvio Berlusconi arra szólította fel a Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép Demokrata Pártot (PD), hogy csatlakozzon a referendum kezdeményezéséhez.
Olaszországban köztudott, hogy SilvioBerlusconi volt négyszeres kormányfő a múltban maga is a köztársasági elnöki székre pályázott, és a mai napig nem mondott le teljesen róla.
Elemzők szerint a népszavazás mostani bejelentése azt a célt szolgálta, hogy Berlusconi éreztesse, nem szorult ki az aktív politikából. Erre utalt az is, hogy Silvio Berlusconi a sajtótájékoztatón újabb találkozót kért Matteo Renzitől a kormány által elindított intézményes reformokról való egyeztetés céljából.
Renzi és Berlusconi januárban paktumot kötött az alkotmányos reformok végrehajtására. Az utóbbi hetekben azonban Silvio Berlusconi megkezdte büntetése közmunkavégzéssel való letöltését és a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) is hajlandóságot mutatott a kormánnyal való együttműködésre a reformok megvalósításában.
“Grillo nem fogja elvenni a helyünket” – hangoztatta Silvio Berlusconi.(MTI)

Scroll To Top