Rozsdamentes acél eszközök 5+1 előnye az élelmiszeriparban

Köztudott, hogy milyen kényes dolog tud lenni az élelmiszer, ezért az élelmiszeriparban különösen meg kell válogatni, milyen eszközökkel dolgoznak, hiszen nem mindegy mi érintkezik az étellel, esetleg mi kerül éppen bele véletlenül. A rozsdamentes acélból készült eszközök és berendezések a biztonsági és higiéniai protokollok, mint a HACCP is ajánlottak élelmiszeripari használatra. A következőkben megvizsgáljuk azt a legalább 5+1 előnyt, amiért megéri rozsdamentes acél eszközöket és berendezéseket alkalmazni az élelmiszeriparban.

Hosszú élettartam

A fémekről tudjuk, hogy amelyik nem “nemes”, azt könnyebben táncba viszi az oxigén, és ez általában a fém rongálódását, élettartamának csökkenését idézi elő. A vas, ha nem látjuk el valamilyen védőréteggel, kifejezetten hamar rozsdásodni kezd.

Az acél egy nagyon népszerű ipari alapanyag, a vas szénnel való ötvözete, melyben a széntartalom legfeljebb 2% körüli; egyes speciális esetekben 3-4%. Efölött a széntartalom fölött már nem acélról, hanem öntöttvasról beszélünk.

Mivel az acél is vasból van a rozsdásodás tulajdonságát megörökölte, ezért valamilyen védőréteggel az acélt is el kell látni, ha tartós acél eszközökre és berendezésekre vágyunk. Viszont nem ez az egyetlen megoldás az acél védelmében!

Az acélt, bár maga is egy ötvözet, tovább lehet ötvözni. Ha ezt krómmal teszik olyan mértékben, hogy az új anyag krómtartalma minimum 12% legyen, akkor a króm a környezet oxigénjével egy összefüggő, passzív króm-oxid réteget képez az eszközön, ami megvédi a fémet, így téve azt rozsdamentes acéllá.

Az ilyen “genetikailag” rozsdamentes acélból készült eszközök és berendezések kevesebb karbantartást igényelnek, csökkentve a rájuk fordítandó költséget és rengeteg időt spórolva az üzemeltetőknek.

A rozsdamentes acélok élettartama jelentősen nagyobb, mint az alapacélé, és igaz, hogy elsőre drágább lehet a rozsdamentes acélból készült eszköz, hosszútávon behozza az árát. Azzal, hogy nem kell olyan gyakran cserélni őket, itt is nagyon sok időt takarít meg az üzemeltetőknek.

A rozsdamentes acél az élelmiszeriparban higiéniai okokból is előnyös lehet, hiszen a rozsda egyenlőtlen felületén a kórokozók is könnyebben megtelepednek; nehezebb tisztítani az ilyen rozsdásodó eszközöket, illetve a tisztítással csak felerősíthetjük a rozsdásodás folyamatát a nem rozsdamentes acél termékek esetén.

Saválló rozsdamentes acélok

Az élelmiszeripari felhasználás szempontjából a rozsdamentes acélok másik nagy előnye a savállóságuk. Azt fontos hozzátenni, hogy ez a tulajdonság azoknál a rozsdamentes acéloknál számottevő, amelyeknek nikkeltartalma legalább 8% körül alakul.

Az élelmiszereket illetően kritikus pont azok minőségi eltarthatósága. Az egyik legfontosabb természetes tartósítószer a só, aminek maró hatása lehet a tárolóedényekre is. Ezért (is) játszanak a saválló rozsdamentes acélból készült eszközök fontos szerepet az élelmiszeriparban.

Széles hőmérsékleti tartomány

Szintén a rozsdamentes acélok krómtartalmának köszönhető, hogy az ebből készült eszközöket, edényeket egészen alacsony és magas hőmérsékleten is biztonságosan lehet kezelni. Így akár fagyasztott termékeket is lehet bennük tárolni a ridegtörés veszélye nélkül. Valamint magas hőmérsékleten lehet tisztítani őket, ami a higiénia szempontjából teszi kedvezővé használatukat.

Detektálható rozsdamentes acélok

Tudjuk jól, hogy az élelmiszer szennyeződésének rövid és hosszú távon is sok és súlyos negatív hatásai lehetnek:

  • Termékvisszahívás
  • A már legyártott, de még forgalomba nem hozott termékek újraellenőrzése, esetleg megsemmisítése
  • Bírság kifizetése
  • Bevételkiesés
  • Vásárlók bizalmának elvesztése

És lehetne még folytatni a sort. Nem csoda, hogy minden élelmiszeripari szereplő megteszi a legtöbbet ennek elkerülése érdekében. Ezért is alkalmaznak az élelmiszerrel foglalkozó üzemek detektálható eszközöket munkájuk során. A legáltalánosabb a fém- és röntgendetektorok alkalmazása, amikkel a rozsdamentes acél eszközök is kimutathatóak, ha azok valamilyen úton az ételbe kerülnének.

Rozsdamentes acélokkal a megfelelő higiéniáért

A rozsdamentes acéloknak nincs olyan antimikrobiális hatásuk, mint az ezüstnek, használatuk mégis hozzájárul egy fokozottabb higiénia fenntartásához, ami az élelmiszer-, vegy- és gyógyszeripari üzemekben kiemelkedően fontos.

Ezt azzal éri el, hogy magas hőmérsékleten is tisztítható, illetve savállósága miatt a megfelelő tisztítószerektől sem kell óvni. Emellett a rozsdamentes acél eszközök felületét általában elektropolírozzák, ami nem csak fényesebbé teszi azokat, hanem meg is szünteti a mikroegyenletlenségeket a felületükön, amelyekben így a kórokozók nem tudnak megbújni.

Környezetünk védelmében a rozsdamentes acéllal

Nem utolsó sorban jöjjön egy olyan előnye a rozsdamentes acéloknak, ami ha közvetetten is, de mindenkit érint. A rozsdamentes acélból készült eszközök és berendezések tartósságuk miatt eleve a fogyasztói társadalomban megszokott gyors lecserélődés ellen vannak, de a környezet védelméhez könnyű újrahasznosíthatóságukkal is hozzájárulnak.

Rozsdamentes acélok: tartósak, korszerűek, biztonságosak! Az élelmiszeripar kedvencei! Most már értjük, hogy miért.

Scroll To Top