Rezsicsökkentés – Fidesz: 420 ezer hibás számlát küldött ki a Tigáz

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat – közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés. Az elsőfokú hatóság megállapította, hogy a panaszosnak igaza van, ezért 400 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a bejelentőt pedig tízezer forintos kötbér illette meg – ismertette.
Mivel több hasonló panaszt is kapott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, és megállapította, hogy több mint 71 ezer esetben történt túlszámlázás úgy, hogy januári fogyasztást tavaly decemberiként számlázott ki a Tigáz. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mintegy 348 ezer esetben kevesebbet számlázott ki a szolgáltató.
Mivel összesen 420 ezer családot érintő tételről van szó, a jogsértés tetemesnek mondható, így a bírság akár a százmillió forintot is elérhetné – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.
Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, és kész is arra, hogy ettől elálljon. Ennek az a feltétele, hogy a Tigáz kezdeményezi egy hatósági szerződés megkötését, amelyben vállalja a több mint 71 ezer család kártalanítását, azoknál pedig, akiknek kevesebbet számlázott ki, el kell tekintenie a fennmaradó rész beszedésétől. Emellett gondoskodnia kell arról is, hogy a jövőben pontosan számláz – mondta a fideszes képviselő, aki arra kérte a Tigázt, éljen ezzel a „nagyon barátságos, nagyon békés” lehetőséggel.
A politikus szólt arról is, hogy komoly problémák vannak a gáz- és villanyszámlák formájával. Hat eljárás első fokon már le is zárult, a szolgáltatókra kiszabott büntetések összege 46 millió forint – tájékoztatott.
Elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által számlázással, szolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok összege idén már most több – 166 millió forint -, mint tavaly összesen volt.
Németh Szilárd közölte egyúttal, hogy azoknak a fogyasztóknak, akiknek a panaszai ügyében nem egyértelmű, melyik hatóságnak lenne szerepe, jogsegélyszolgálatot indítanak, és a területet jól ismerő ügyvédeket kérnek fel próbaperek indítására.
A képviselő a várható további rezsicsökkentés lépései között említette az őszi, legalább tízszázalékos energiaár-csökkentést, majd jelezte, hogy a temetkezési szolgáltatások költségének és a tűzifa árának csökkentését is megvizsgálják.(MTI)

Scroll To Top