Pénztárgépek – Varga Mihály a kiskasszák bekötési kötelezettségének kéthónapos kitolására tesz javaslatot

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja a kormánynak, hogy fontolja meg a kiskasszák, azaz a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépek esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való online bekötés június 30-i határidejének kéthónapos, szeptember elsejére való kitolását.

Erről a nemzetgazdasági miniszter azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek, így az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az Országos Kereskedelmi Szövetség valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel.
Ezek a szervezetek már korábban javasolták a határidő kitolását – emlékeztetett a gazdasági tárca vezetője.
Varga Mihály jelezte: két hónapnak elegendőnek kell lennie arra, hogy az átállás biztonságosan megtörténjen.
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz eddig 7 engedélyezési kérelem futott be – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ebből három kiskasszákra, míg négy számítógép-alapú pénztárgépekre vonatkozott.
Varga Mihály elmondta: néhány héten belül megérkezhetnek az első engedélyek, s így már látható lesz, hogy milyen gépek közül lehet választani. Tehát az első pénztárgépek megjelennek az eredetileg előírt határidőben, így a pénztárgépcsere is hamarosan megindul – tette hozzá
A nemzetgazdasági miniszter szerint – a nagyobb áfa-bevétel, és a gazdaság már most tapasztalt fehéredése miatt – van remény arra, hogy ez a kéthónapos halasztás nem okoz jelentős kiesést az adóbevételekben. Kifejtette: az év első hónapjaihoz képest április-május hónapokban már egy kedvezőbb áfa-teljesítés van, s örömteli, hogy a kiskereskedelmi forgalom 3,4 százalékos növekedést mutatott.
A nemzetgazdasági tárca arról is tájékoztatott, hogy az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó határidő kitolása nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn. A miniszteri rendelet alapján legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez, beszerzéséhez igényelhető gépenként 50 ezer forint támogatást. (MTI)

Scroll To Top