Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch

Pénteken hajtja végre a magyar államadós-kockázati osztályzat idei első felülvizsgálatát a Fitch Ratings.

A londoni székhelyű nemzetközi hitelminősítő az európai uniós előírásoknak megfelelően közzétette a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, amelyből kiderül, hogy a magyar osztályzat első idei felülvizsgálata június 6-án, a második november 28-án esedékes.
A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.
A Moody’s Investors Service legközelebb július 4-én, utána november 7-én vizsgálja felül a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor’s március végén már végrehajtott egy felülvizsgálatot – akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról -, a következő értékelés pedig szeptember 19-én várható.
Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata “BB/B”. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, “Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings “BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.
Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor’s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody’s magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
A kijelölt felülvizsgálati dátum nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adós esetében.
A piaci szereplők körében azonban az utóbbi időszakban derűlátó a hangulat a következő magyar adósosztályzati felülvizsgálatokkal kapcsolatban, és ennek egyik markáns jele, hogy napok óta a pénzügyi válság előtti mélypontjának közelében mozog a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása a londoni piacon.
A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint a magyar szuverén törlesztési rizikóra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben 185 bázispont környékén járt, de a múlt hét végén mértek 182 bázispont körüli magyar CDS-díjszabást is Londonban.
Legutóbb az amerikai Lehman Brothers nagybank összeomlása előtt, 2008 őszén járt a magyar CDS-ügyletek középárfolyama a 170-180 bázispontos tartományban. A Lehman csődjét követő globális piaci pánik közepette, 2009 elején már 750 bázispont körüli magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban.
Innen azóta jelentősen csökkent a magyar CDS-tranzakciók árfolyama, de az elmúlt hat évben még nem járt ilyen közel a pénzügyi válság előtti legutóbbi mélypontjához, mint most.
A magyar CDS-kontraktusok a tavalyi évet 257,25 bázisponton zárták; a tavalyi második negyedév végén 317,44 bázispont volt az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt CDS-középárfolyam Londonban.
A hétfőre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 185 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, több mint 70 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi év végén, több mint 130 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi második negyedév végén, és csaknem 570 ezer euróval olcsóbban a Lehman-csőd utáni eddigi rekordnál.
A CDS-tranzakciók származtatott adósságpiaci termékek, amelyeknek árazását a piaci szereplők a törlesztési kockázat egyik legfőbb mérőszámának tekintik. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobb a piac megítélése szerint az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikója.(MTI)

Scroll To Top