Peking és Sanghaj is gyenge növekedést mutatott 2012-ben

A kínai főváros és a kelet-kínai Sanghaj GDP-jének növekedési üteme is elmaradt tavaly az országos mértéktől – ez derül ki a kínai tartományok gazdasági növekedési statisztikáiból.Peking gazdasága 2012 során a nemzeti átlagtól 0,1 százalékponttal elmaradva 7,7 százalékkal nőtt, ezzel az ott termelt GDP értéke elérte az 1,78 ezer milliárd jüant (62,3 ezer milliárd forint). Az ezredforduló óta nem produkált ilyen alacsony növekedést a főváros. Az elemzők szerint ugyanakkor, a szerényebb számok mögött minőségi változás húzódik meg, hiszen a növekedés javarészt a szolgáltató szektor beruházásaiból és lakossági fogyasztásból származik. Emellett a főváros fordította GDP-jének legnagyobb arányát, 5,8 százalékát kutatás-fejlesztésre – derül ki a statisztikákból.
Sanghaj 7,5 százalékos gazdasági növekedést mutatott tavaly, bruttó hazai terméke 2,01 ezer milliárd jüanra (70,3 ezer milliárd forint) emelkedett. A szolgáltató szektor több mint 10 százalékpontot erősödött a bruttó hazai terméken belül és először emelkedett 60 százalék fölé, amit a gazdasági szerkezetátalakítás sikereként könyvel el a város vezetése. Kevésbé biztató ugyanakkor, hogy a Kína kereskedelmi központjaként számon tartott metropolisz kereskedelmi mérlege deficitbe fordult 2012-ben: az export volumene 1,4 százalékkal csökkent 2011-hez képest, míg az import csupán egy százalékkal tudott növekedni. Ezt elsősorban a kedvezőtlen világgazdasági körülményeknek tudják be a döntéshozók.
A részletes statisztikákból az is kiderül, hogy az országon belül a legnagyobb GDP-t a dél-kínai Kuangtung, a kelet-kínai Csiangszu és az északkelet-kínai Santung tartomány érte el, mind átlépve az ötezer milliárd jüanos (175 ezer milliárd forintos) határt. Csöcsiang és Honan tartományok ezek nyomában haladnak, háromezer milliárdot (105 ezer milliárd forintot) felülmúló bruttó hazai termékükkel. Leggyorsabban az északi Tiencsin gazdasági teljesítménye növekedett, mely 13,8 százalékos bővülést produkált, őt a délnyugat-kínai Csungking követi 13,6 százalékos növekedéssel. Régiók szerinti bontásban Nyugat-Kína nőtt a leggyorsabban, ahol szinte az összes tartomány 11 százalék feletti növekedési ütemet ért el 2012-ben. (MTI)

Scroll To Top