Ötezer milliárd euróra rúgnak az EU-tagországok unión kívüli befektetései

Az Európai Unió 27 tagállamának közvetlen külföldi tőkebefektetései (FDI) az unión kívül 2011 végén elérték a 4983 milliárd eurót, 2008 óta 50 százalékkal emelkedtek – közölte kedden az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.

Hasonló mértékben nőttek az unión kívüli térség beruházásai az EU-ban, értékben azonban csak 3807 milliárd eurót tettek ki 2011 végén, azaz az unió nettó tőkeexportőr.
Ugyanebben az időszakban a tagországoknak egy másik uniós tagországban végrehajtott beruházásai csak 20 százalékkal emelkedtek. Ennek ellenére a 27 uniós tagország külföldi befektetéseinek továbbra is csak 40 százaléka jut az unión kívüli régiókra.
A célországokat tekintve az Egyesült Államok vezet, az uniós FDI 29 százaléka jut rá. A második 12 százalékkal Svájc, majd Brazília (5 százalék), Kanada (4 százalék) és Oroszország (3 százalék) következik.
Az unión kívülről érkező befektetések állományának megoszlását tekintve szintén az Egyesült Államok és Svájc áll az élen 35, illetve 12 százalékkal. A további sorrend Japán és Kanada (4-4 százalék), Brazília (2 százalék) és Norvégia (2 százalék). (MTI)

Scroll To Top